Yerküredeki herhangi bir ülkeye gidip aradığınız her şeyi bulabilme şansınız oldukça yüksek. Türk olup Türkiye'de yaşamayı tercih etmek, sigara içip sigarayı bırakmak istememeye benziyor. Eğer ihtiyaçlarınız belirgin ise, maddi kısım sonradan tercih etmeniz gereken bir konudur. Örneğin yaşam standartları, aradığınız yaşam standartlarına uyuyor mu, buna bakmalısınız.
Almanya örneğinde verdiğiniz rakamlar gerçekçi değil. İki kişi çalışıp 2500 kazanacaksanız, zaten hiç gitmemelisiniz. Almanya hedefleyen insanların çoğu, köşede dönerci büfesi çalışanı olmak yerine, ya o büfeyi açan olurlar, ya da aylık net 3500-4000 kişi başı kazanmayı hedeflerler. Zaten hane geliri 4000 altında olduğunda, yaşadığınız yer şehir merkezi olmaktan çıkar, yaşam şartlarınız ciddi şekilde etkilenmeye başlar.
Bunun yerine farklı Avrupa ülkeleri ya da Avrupa dışı ülkeler seçilebilir. Ancak, burada analiz gerektiren bir konu var. Siz ne arıyorsunuz? İşte bu birkaç gönderiye cevap vermek ya da birkaç mesaj atmakla çözülebilecek bir konu değil. Doğru sorularla doğru cevapları bir araya getirebilmelisiniz. Ardından karar verirken "ben aslında bunu arıyormuşum" dersiniz.
Başka ülkelerde yaşarken, özellikle Almanya gibi yerlerde çok yüklü vergiler ödenir. Eğer çalışan değil, işveren olursanız, bu vergileri net görüyor hale gelirsiniz. Bu vergiler aslında size şunu diyor: "Yılın 6 ayı kendi ailenize, 6 ayı Alman devletine çalışıyorsunuz". Evet, bu İngiltere ve ABD için de geçerli. Refah seviyesi arttırmak için aslında hayatınızın yarısını o ülkenin kalkınması için harcıyorsunuz. Ancak, çalışan olduğunuzda bu umrunuzda değil. Çünkü paranın çoğu işverenden çıkıyor.
Ben sizin yerinizde olsam, herkesin tercih ettiği ülkeleri değil, ne aradığımı araştırırım. Beni yurt dışında en mutlu eden şey, "sessizlik", "özel alana saygı", "okurken delirmeyeceğim haberlerin gerçekleşmiyor olması", "gelirin alım gücünün olması ve geçinmeye yeterli olması", "sınırsız ve tamamen ücretsiz sağlık hizmeti", "sınırsız ve tamamen ücretsiz eğitim hizmeti".. bu örnekler böyle gider. Çocuğunuz oluyor ve tüm eğitim hayatı ücretsiz geçebiliyor. Sadece oturum izni olduğu için tamamen ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğiniz yerler var. Bazı ülkelerde acil bir şey varsa, Ambulans çağırıyorsunuz ve tamamen ücretsiz. Sizi hastaneye taşımayıp olduğunuz yerde bakıyorlar, acil bir şey varsa ilgili alanın doktorunun olduğu hastaneye ötürüp o doktorun görmesini sağlıyorlar. Aynı şey, ABD'de ücretsiz değil ve sadece evden hastaneye taşımaya $2500 çeken yerler var. Kısaca, farklı ülkelerin farklı avantajları, farklı avantajların farklı kazanımları söz konusu.
Aradığınız ve günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz, gelecekte ihtiyaç duyacağınız, aile bireylerinize de uyum sağlayan şeylerin listesini yapın. Bize değil, ChatGPT gibi uygulamalara sorun. Bizle de bunu onaylatın. Çünkü bu ülkelerde yaşayan insanlar size doğruluğunu söylerler. Ben birçok ülkede yaşadım ve yaşamaya da devam ediyorum. Bunun oluru bence budur.
Umarım işinize yarar.