SQL Server 2008 Expressin ciddi sınırlamaları var ve büyük bir ERP sisteminde yavaşlamalar yaşamanız kaçınılmaz. Express sürümü, işlemci ve RAM kullanımında kısıtlamalara sahip olduğu için yüksek trafikli ve karmaşık sorgular içeren bir sistemde darboğaz yaratıyor.
Express sürümünden Standard veya Developer sürümüne geçerseniz, RAM ve CPU sınırlamalarından kurtulursunuz.
Mevcut sisteminizi SQL Server 2019 veya 2022ye güncelleyin. (SQL Server 2008 artık çok eski ve optimizasyonları yetersiz.)
Şu an en büyük sorunlarınız SQL Server Expressin kısıtlamaları ve HDD kullanımı.
İlk yapmanız gereken: Express sürümünden kurtulup Standard veya Developer sürümüne geçmekve HDD yerine SSD kullanmak.
Bunları yapmadan yeni bir sunucu kursanız bile tam verim alamazsınız.
Uygun indexler var ancak çok kapsamlı olduğu için tam taramayıda yapıyor.
Örnek olarak söyleyim,
Sorgumuz malzemenin durumuyla ilgili olsun şu şekilde içerden sorgu yapılıyor:
1-Malzeme depoda mı değil mi?
2- Depoda ise kaç adet var?
3- Depoda değil ise hangi operasyonda
4- Operasyondaysa hangi firmada
5- Operasyonda son durum ne?
6- Tahmini teslim ne verilmiş?
7- Teslim edildiyse ne şartlarda?
8- Sevke hazır mı değil mi
gibii...
Bunların hepsi ayrı tabloda yer alıyor ve bunlar sorgulanıyor. Burada sadece çok özet olarak gösterdim. Arkaplanda tüm firmaların cari bilgileri risk analizleri, ortalama teslim süreleri gibi sorgularda dönüyor. Anlık veri girişleri ve personel kullanımı çoğaldıkça bariz yavaşlama görüyorum zaten. Serverin yetersiz kaldığı ve sıfırdan bir server kurmam gerektiğine inanıyorum fakat bu seferde bir sorun olacak diye aklım çıkıyor çünkü işimi durdurur.
microsoftun sql express serverini kullanıyorum. Ne önerirsiniz?