Tam yeni kitabıma başlıyordum.
Konu okumayanlar için, bende okumadığım zamanlar neden okumadığımı yazmak istedim.
Kitap okumayı yanlış öğreniyoruz çünkü. Herkes sadece okumamızı söyledi, ne işimize yarayacağını, neden okumamız gerektiğini güzelce anlatanlar çok azdı.
Biz dersimizi yapmadığımız zaman, fazla oyun oynadığımız zaman, veya biraz yaramazlık yaptığımız zaman ceza olarak kitap okuduk.
Okuduğumuz şeyin hoşumuza gidip gitmemesi önemli değildi cezalıydık, ve okumak zorundaydık. Okuduğumuzdan ne anladık... Hiçbirşey...
Bir insana ceza olarak verilen birşey keyif veremez, üstüne birde istemediğim, hiç merak etmediğim birşeyi saatlerce okumak sadece zaman kaybı hatta işkence.
Ben 25 yaşıma kadar sadece askerde 2 tane roman okumuş biriydim.
Sonra kitap okumanın ne olduğunu öğrendim. Tarih sevmem, felsefe sevmem ve sevmediğim hiçbirşeyi okumak zorunda olmadığımı anladım, kitaplar bunlardan ibaret değildi.
Hoşuma giden şey her ne ise onunla ilgili bilgiler, yaşanmış tecrübeler bulabileceğim kitaplar olduğunu öğrendim. Bütün kitaplar sıkıcı değilmiş, bir sayfa daha okuyım derken sabah ettiğim kitaplar oldu.
Sevdiğim şeyleri keşfedip, merak ettiğim şeyleri öğrenme amacıyla kitap okuyunca ne kadar keyifli olduğunu anlatamam.
Sonuç olarak 25 yaşımdan beri (15 yıldır) sürekli kitap okurum, 5-6 ayda bir toplu sipariş veririm, 20-30 kitap alırım, onları okurken ilgimi çeken yeni kitapları listeme yazar, elimdekiler bitmeye yakın yenilerinin siparişini veririm.
Şu an 7 yaşında kızım yanımda kitap okuyor, ne isterse onu okuyor, resmini beğeniyor satın alıyorum, başlığını beğeniyor satın alıyorum, bir konuyu merak ediyor uygun bir kitap alıyorum okuyup öğrenebileceğini söylüyorum,
ona sadece okuması gerektiğini söylüyorum fakat ne okuyacağına neredeyse hiç karışmıyorum.
Size tavsiyem sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz alanda öncü olmuş kişileri / olayları vb. araştırın, mutlaka hoşunuza gidecek birşeyler bulacaksınız.
Şunu da söylemeliyim bir kitabın filmini, belgeselini izlemek kesinlikle o kitabı okumakla aynı şey değil.
Sporcuysanız spor ile ilgili kitap okuyun,
Uzaya meraklıysanız buna uygun kitap okuyun,
Yemeye meraklıysanız buna göre kitap okuyun,
Bilişime meraklıysanız buna göre kitap, dergi seçin,
Yatırıma meraklıysanız finans/ekonomi gibi kitapları seçin.
hatta kumara meraklıysanız, kumarla, oyunlarla, kumarbazlarla ilgili kitapları seçin sizin için daha faydalı olacaktır.
Özellikle işinizle, yaşamınızla ilgili kitaplar hayatınızı kolaylaştırıyor. Bu tür kitaplara ayırdığın 3-4 saat belki hayatından kaybedeceğin 3-4 yılı kurtarmanı sağlıyor.
İlgini çekmeyen hiçbirşeyi okumak zorunda değilsin, merak ettiğin şeyi okumak, çok sevdiğin bir oyunu oynamak, heyecanla beklediğin bir derbi maçı izlemek kadar keyif verici.
Umarım sıkıcı bir mesaj olmamıştır.