Uzmanlık alanım 8 tane icra dosyam ile , evet, yaşanan olay benim memleketimde yaşanıyor ama kız mal beyanı vermiyor. Vermediği için uyarı amaçlı nezarete atılıyor ama bunu adliyede "Ailem hastalandı ya da başka bir sebepten yapamadım" gibi mazeret sebepleriyle açıklarsa, tekrar süre verilebiliyor.
Şimdi size gelelim: Eğer arkadaşınız gelip mal beyanı yapmış mı yoksa direkt avukat ile mi anlaşmış, bunu öğrenmek lazım. Eğer yapmamışsa, avukatla anlaşmış oluyor. Sanırım, eğer senet ya da sözleşme imzalamadıysa sıkıntı yok. Eğer "Evet, borcumun farkındayım ve alacaklı avukatı taksit ile ödeme imkânı sundu, yine de ödeyemedim" derse, 3 aylık tazyik hapsi olur. Bu hapis sicile işlemez, sadece uyarı amaçlıdır ve borç silinmez. Zaten hapis yatmışsanız, borcu hiç ödemeyebilirsiniz (durumum yok filan diyerek), ama etik midir, bilemem.
Avukata gelirsek: Avukat, alacaklının hakkını savunmakla yükümlüdür. Size kişisel ithamda bulunamaz ya da aile fertlerinden birini arayıp sizin borcunuzu isteyemez ya da tehdit edemez. Eğer aile üyelerinden birini aradıysa, "Numarayı nereden buldunuz?" diye ithamda bulunun. Yüksek ihtimalle panel (Mernis) kullanmışlardır. Avukata gidip baroya şikâyet oluşturun. Güçlü bir savunma ile yazın; bunu ChatGPT ile yapabilirsiniz. Avukatın etik dışı ihlali varsa, baro ceza verir, hatta avukatlıktan atılmaya kadar gidebilir.