Ben Türk firmalar ile (hosting alanında) çalışmayı zaten yıllar önce bıraktım. Bahane üretmekte üstlerine yok. X özellikteki sunucuyu ederinden fazla fiyata satarlar. Yıllardır yurt dışından kendi veri merkezi olan bir firma ile çalışıyorum. Faturalandırmayı (düşük tutardan dolayı) bile 2 ayda bir yapıyorlar. O kadar düşük fiyata TR'deki firmaların kat ve kat üstünde hizmet vererek sağlıyorlar.
Maalesef ki bizde hizmet vermeye değil zengin olmaya oynanıyor. Olay zinciri şöyle işliyor;
x firma pazara yeni girmiş, mali hesaplama yapmadan 40 TL ye sanal sunucu satmaya başlıyor. 200 kişiye satsa 8.000 TRY ($220) yapıyor.
256 adet ip adresi kiralaması $130 + KDV / AY
Ortalama 5 cihaz olsa başkasında barındığını varsayıyorum ortalama 15k datacenter gideri var.
Şimdi bu adam zararına ve ucuza satıyor. 4-5 ay sonra işbilmezlik dolayısı ile batıyor. Battığı için Türk firmaları olarak genelleme yapılınca bizlerde zarar görüyoruz. Büyük cihazlar alıyoruz iyi fiyatlara, satıyoruz kaliteli hizmet vermeye calisiyoruz, bu sefer X kişilerin yaptığı hata bizlere zarar veriyor. Bu iş belgeyle evrak dışında maalesef bizim ülkemizde denetime tabii olarak yapılmalı yoksa külliyen zarar.