İlk olarak bazı hususların bilinmesi önemlidir.
Site paylaşımlı hostingdemi barınıyor yoksa VDS mi?
Bu husus siteye ayrılan CPU RAM PHP gibi değerler açısından önemlidir, bu yüzden belirtilmesinde fayda vardır her zaman.
Bu şekilde ihtimaller azalır ve ona göre tavsiyelerde bulunulur.
Hatta bazen yanlış PHP sürümü kullanılması bile Fiirst Byte Time süresine olumsuz etki edebiliyor.
Sitenizde ilk yapmanız gereken; öncelikle Litespeed Cache PURGE işlemi yapın ve ardından Litespeed Cache pasif konuma getirin.
Sonrasında Slide alanında yer alan görseller diğer sitenizden çekiliyor. Bu maalesef daha geç yüklenme demektir.
Ve slide görselleri 1920 genişliğinde ebatlandırılmış. Site genişliği 1200 - 1300 iken 1920 genişlik kullanılması son derece gereksizdir.
Ayrıca optimize edilmeden yüklenmiş zaten. Şu an slider1 görsel ağırlığı 1 MB.
Neyse, slide görselini 1076 x 605 olarak yeniden ebatlandırın ve mutlaka tinypng gibi bir yerde optimize edin, öyle yükleyin sitenize.
Bu işlemi diğer slide görseli için de yapmalısınız.
Bunları yaparak ana sayfa ağırlığını ciddi oranda azaltmış olur ve daha hızlı yüklenmesine neden olursunuz.
Şu an ana sayfa ağırlığı 2.3 MB ve bu cache aktiif iken görünen kısım. Cache pasif olduğunda gerçek ağırlığı daha fazladır eminim.
Sonrasında;
Yine ana sayfada yer alan banner görsellerini düzenlemelisiniz. 1536 genişlik mevcut ve gereksiz maalesef.
Bu görselleri de 1260 x 479 olarak ebatlandırın ve mutlaka optimize etmeyi ihmal etmeyin.
Sitede daima favicon ico dosyası ana dizinde yer almalıdır, bunu da düzenleyin.
Logoyu da 200 x 50 olarak ebatlandırırsanız header alanında yüksekliğin kasılmasına engel olursunuz, bence yapın ama sizin tercihinize kalmış.
Gelelim tema yapımcısının Wp Rocket önermesine;
Tema yapımcıları genelde ücretsiz cache eklentileri önerirler, ilave olarak ücretli cache eklentisi tavsiyesinde bulunurlar. Maalesef etik dışı hareket etmiş.
Ben olsam ona inat kullanmam
Şaka bir yana, en ideal cache eklentisi sunucu alt yapısına göre belirlenmelidir.
Wp Rocket; Apache ve Nginx sunucularda verimli olacak şekilde inşa edilmiştir.
Litespeed sunucuda ise en verimlisi de Litespeed Cache eklentisidir.
Ama tüm bunları hesap ederken sunucu özellikleri önemlidir.
Litespeed Cache kullanırken asla konuk modu aktif konumda olmasın, buna dikkat edelim ayrıca.
İlk olarak görselleri elden geçirerek site ana sayfa ağırlığını azaltmakla zaten açılışa ciddi bir katkıda bulunmuş olacaksınız.
Sonra cache aktif edilir ve analizler tekrar incelenir, buna göre devam edilir.
Ekstra olarak Perfmatters eklentisi kullanabilirsiniz bir çok fonksiyon bu eklenti ile minimize edilebiliyor.
Ancak maalesef bu eklentiyi de lisanssız olarak satıp, lisanslı diye iddia edenler var onlara da dikkat edilmesinde fayda var.
Çok denk geliyorum maalesef. Ben de satışını yapıyorum ama bu yorumdan sonra reklam gibi olur, o yüzden benden değil, lisansı ispat edebilen birinden temin edebilirsiniz.
Son olarak; lütfen rica ediyorum, siteyi gerçek anlamda analiz etmeden yorumlarda bulunmayalım!
İyi forumlar herkese.