Büyük çaplı ve ciddi projeler üzerine, iki tarafı da eleştirmek istiyorum.
Projenin sınırları belirlenmişse ödemeyi önden almayan, işin bütün detaylarına hakim olmadan çalışmaya başlayan, müşteriye "abi, kanka" vs. diyerek saygınlığını öldüren, müşterinin sürekli keyfi olarak ulaşabileceği biri olmayı yeğleyen yazılımcıları anlamıyorum. İş hayatında ne kadar samimiyet kurarsan "yapıver, halledelim mi" tarzında bedavacı istemler alırsın. Güçlü ve bağlantıları olan nüfuzlu kişilerle samimiyet kurmalısın, müşteriyle değil.
Kurumsal ajanslar, ofiste yaptığı işe fokuslanan kişiler varken; evde pijamasıyla oturup "biz" şeklinde konuşan bireysel kişilere iş veren müşterileri de anlamıyorum. Kod yazarken klavyesine kahve döküldüğü için mola veren birine projeni emanet edip, neden kumar oynarsın ki? Adamın profil resmi bile yok, 150.000 ₺'lik iş veriyorsun.
Ben Forum'da aktif takıldığım için bu tarz durumları çok görüyorum. Birisi bir hizmet alım konusu açıyor, altına satıcı hiçbir detay vermeden "wp'den yaz" diye numara atıyor. Gidip o kişiden hizmet alınıyor. Adam kim, tam olarak ne satıyor, ticari geçmişi ne, konuşma tarzı nasıl, sattığı hesapta bir pürüz var mı hak getire. Göle maya çalınmış, ya tutarsa. Sonra mağdur oluyorsunuz. Burada çok kaliteli insanlar var, konuşma tarzlarından belli oluyor. Onlarla iş yürütün.