klasweb adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam mundar hayvanlar, dikkat et tüm helal kılınan hayvanlar geviş getirir develerde dahil, ama diğer yük taşıyan hayvanlar geviş getirmiyor. yani ağzımda bişey çiğniyor gibi.
alttaki bi göz atın belki işinize yarar..

bilgi için

İslam'a göre helal hayvanları belirlerken aşağıdaki genel kurallara dikkat edilir. Bunları göz önünde bulundurarak hayvanın helal olup olmadığını anlayabilirsiniz:
  1. Kur'an ve Hadislere Uygunluk:
    • Helal hayvanlar arasında koyun, keçi, deve, inek, tavuk, hindi, ördek, balık gibi hayvanlar yer alır.
    • Haram olarak belirtilen hayvanlar arasında domuz ve yırtıcı hayvanlar (aslan, kaplan, kartal gibi) bulunur.
  2. Hayvanın Yırtıcı Olmaması:
    • Pençesiyle avlanan yırtıcı kuşlar (kartal, şahin gibi) ve keskin dişleriyle avlanan kara hayvanları (aslan, kurt, tilki gibi) haramdır.
  3. Deniz Ürünleri:
    • Balık ve pullu deniz hayvanları genelde helaldir. Ancak İslam mezhepleri arasında farklı görüşler olabilir. Örneğin, Şafii mezhebinde çoğu deniz hayvanı helal kabul edilirken, Hanefi mezhebinde yalnızca balık helaldir.
  4. Kandan ve Pislikten Kaçınma:
    • Leş, kan ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar haramdır (Bakara, 173; Maide, 3).
  5. Kesim Şekli:
    • Hayvanın İslami usullere uygun şekilde, Allah'ın adı anılarak (Besmele ile) kesilmesi gerekir.
    • Kesim sırasında hayvanın boğazından (nefes borusu ve yemek borusu) ve ana damarlarından kesilerek kanının akıtılması şarttır.
  6. Sağlıklı ve Temiz Olması:
    • Hasta, ölmüş ya da kendiliğinden ölmüş hayvanların eti yenmez.
Not: Daha detaylı bilgi için mezhebinize uygun bir fetva kaynağına ya da bir din bilginiyle görüşmeniz faydalı olacaktır.

Bunun dışında özellikle ticari ürünlerde, helal sertifikasına dikkat edebilirsiniz. Bu tür ürünler, İslam'a uygun standartlarla hazırlanmıştır.

Az önce ezan vakti uygulamasını yapay zekasına sordum dedi ki peygamber efendimiz evcil eşeklerin yenilmesini yasaklamıştır nedeni yok nedeni binek hayvan olduğundanmış. Bununla birlikte eşek cinsinden olup da vahşi olanları yemek helalmiş yani zebra gibi. Aynı zamanda atlarında yenmesi helalmiş görüyor musun çelişkiyi... Yani senin söylediklerinin hepsinde Bir sebep var Ancak bu at ve eşek mevzusunda hiçbir sebep yok. Ben bunun uydurma olduğunu zannediyorum. Ya da yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum o dönemde. Şüpheli olduğundan dolayı kaçınmak gerek mevzusundan ötürü bildiğim kadarıyla hiç at ve eşek eti yemedim ancak hep kafamı kurcalamıştır 😁