Pazaryerleri ile iş yaparsanız eğer döviz bazlı mikro ihracat yapmıyorsanız zarar edersiniz. Yerli pazaryerleri %20-%25 aralığında komisyonla iş yapıyor. Kdv, gelir vergisi, stopaj kıl tüy giderleri düştüğünüzde bir bakmışsınız elinize pazaryeri komisyon oranı kadar %20 kar kalmış. Birkaç iade edilen üründe de ettiğiniz o kar uçup gitmiş.
Ya kendi markanızla piyasada satış yapmanız ya da yurt dışına ufak ölçekli dözviz bazlı e-ticaret yapmak karlı şu an için.
Kendi markanız için illa üretim yapmanıza gerek yok. Yarı mamül alıp son ürüne getirebilirsiniz veya üreticiye size özel ürün ürettirip kendi markanız olarak da satabilirsiniz.
Öyle savunma sanayi işi yapmak falan e-ticaret yapmayı düşünen konuşan kişilerin yapabileceği bir iş değil.Hem zihniyet olarak değil hem vizyon olarak değil hem de bütçe olarak hiç değil.
En karlı ve güzel kazançlı iş ihracattır. Don lastiği sat, iğne iplik sat mikro ihracat yap. 500.000 TL Para harcayıp 1 sende yaklaşık en az 500.000 dolar para kazanırsın. Dropshipping değil ama bahsettiğim ihracat.
Ben 15 yıldır savunma sanayine iş ve ihracat yapmış, kısmen e-ticarete tanık olmuş tecrübeli bir tüccar ve mühendis olarak fikirlerimi belirtmeye çalıştım. Sorularınız olursa yardımcı olurum.