AtalayB adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yorumları okumadım ama konu sahibine şu iki kelime arasındaki farkı iyice öğrenmesini tavsiye ederim. Aklında soru işareti kalmayacaktır. Kelimelerden ilki “Sorgulamak” diğeri “İrdelemek”. Bu iki kelime arasındaki fark sorunuzun cevabıdır.
Sorgulamak: Kişinin aklındaki cevaba ulaşmaktır. Örneğin; polis olduğunuzu düşünün suçlu olduğunu düşündüğünüz birine sorular soruyorsunuz, onu sıkıştırıp suçunu itiraf etmesini istiyorsunuz. Bu kişinin aklındaki cevaba ulaşmaya çalışmaktır. Eşinizin sizi aldattığını düşündüğünüzde onu sıkıştırmak ve yakalamak soracağınız soruların hepsi sorgulamak amaçlıdır.
İrdelemek: Gerçeği anlamak adına sorulan sorulardır. Burada bilgi test edilir. Dayanakları aranır. İlişiğine bakılır. Mesela size bir bölgede bal olduğu söylendi. Siz orada “bal varsa arı vardır değil mi? çiçekte vardır o zaman. O zaman çiçekte varsa suda vardır.” Dersiniz. Sonra suya bakıp gördüğünüzde tüm bilgiyi kabul edersiniz.
Kuran sizden irdelemenizi istiyor. Sorgulamanızı değil. Çünkü arada niyet farkı var.
Hocam Kuran hiç bir şey istemiyor bunu kim uyduruyor bilmiyorum ama Kuran sadece Kuranı okumanızı ve ona göre yaşamanızı istemiş.

Son zamanlarda dini bilime yaklaştırma çabaları biraz moda oldu. Kuranda Matematik arayan mı dersin , fizik arayan mı dersin.

Ben Kuranı okudum bildiğiniz büyük çoğunluğu Hikayelerden oluşuyor.
Çok fazla eksik ve sıkıntılar var. Elbette inanarak okuyan birisi bunları görmezden gelebilir . Bana art niyetli diyebilirsin ama zaten her şeye tamam diyeceksem ne anladım ben o işten.
İşin gerçeği bir yaratıcının göndermesi bana göre imkansız.

Çok bariz şekilde eski hikayeleri ve bilgileri toplayarak oluşturdukları ortada.

Konuya gelirsek sen kısaca soru sor ama cevapları zaten belli kendini kandır , ters düşme diyorsun. Senin yaptığın şeyin anlamı yok. Senin mantığında sonuç ne olursa olsun Dinin söylediği noktaya çıkmak zorunda. Aksi bir nokta düşünülemez.
Düşünürsen ve ifade edersen art niyetli olursun din düşmanı olursun , dinden çıkarsın.

Kısaca Sorgulayamazsın.
Sadece yazılanları okur , sana uymasa bile kendin uygulamasan bile onaylarsın , onaylamama şansında yok.

Günümüzden biraz uç örnek vermem gerekirse.
Faiz yersin ama faiz haram değildir diyemezsin. Bir ortamda faiz yiyorum sorun yok diye ifade edemezsin.