üniversite son sınıftan beridir hayalimdir. hatta girişimcilik dersinde proje ödevi olarak etlik tavuk çiftliği projesi yapmıştım. kağıt üstünde hesapları çok güzel.
yaş kemale erince şu hayali gerçekleştirelim dedim ortak bulamadım. kahramanmaraşta ikamet ediyorum 2 tane çok büyük kapasiteli tavuk çiftliği var etlik olarak bildiğim. gittim gezdim gördüm sistemleri. bununla ilgili fikir alışverişinde bulunmuştuk çiftlik sahipleri ile.
1- bu işin en büyük kısmı kesimhane işe başlamadan kesimhanelerle konuşmanız görüşmeniz gerekiyor. (bildiğim bir çoğu civciv ve yemi veriyor 40-45 günlük bantta sizden belirli kilonun (2,10 kg hatırlıyorum) randımanlı tavuk istiyor %5 civarında da ölüm firesi var.)
2- nihayetinde canlı işi olduğundan dolayı ve sürekli takip gerektirdiğinden dolayı 12 şer saat esasına dayalı gündüz ve gece için 2 şer kişiden toplam 4 kişi istihdam etmeniz gerekiyor. bunlar işletmede sürekli geziyor ve kontrol halinde olmalılar. yem su kontrolü hastalık kontrolü vs vs
3- entegre bi tesis olmalı buradaki tesislerden birisi 2 katlı her katı 125 er bin kapasiteli 250.000 tavuk için uygundu. çatısında ges panelleri su kuyusu bakıcı evi gübre çukuru vs vs gayet güzeldi.
4- en kritik noktalardan birisi de gerçekten sizin işten anlamanız. hastayı sağlıklıyı kendinizin ayırt etmeniz lazım. çok sıkışık haldeki hayvanlardan bi tanesinin hastalanması aynı anda bi çoğuna bulaştırabiliyor. klima sisteminiz aydınlatma sisteminiz tam olmalı. tavuğun cinsi zaten ross 308 herkes bunu yapıyor.
daha bi sürü ince detay vardı ama aklıma gelenler şimdilik bunlar.
1-2 çiftlik gezin ziyaretçi olun.