503 hatası alıyorum copilota sordum bunları dedi fakat neyi nereden nasıl yapmayı bilemedim
İstek Optimizasyonu:
Yazılımınıza yönelik istek optimizasyonu yaparak sunucunun aynı anda işleyebileceği istek sayısını artırabilirsiniz. Bu, genellikle yazılım kodunda değişiklikler yapmayı gerektirir. Örneğin, veritabanı sorgularını optimize etmek, gereksiz istekleri azaltmak veya önbellekleme kullanmak gibi.
Önbellek Oluşturun:
Dosya tabanlı önbellekleme veya Redis gibi uygulamalar kullanarak sunucu yükünü azaltabilirsiniz. Örneğin, PHP için APCu veya Memcached gibi önbellekleme çözümleri kullanabilirsiniz.
Redis kurulumu için:
bash
sudo apt update
sudo apt install redis-server
sudo systemctl enable redis-server.service
PHP ile Redis kullanımı için:
php
$redis = new Redis();
$redis->connect('127.0.0.1', 6379);
$redis->set('key', 'value');
echo $redis->get('key');
Firewall Kurallarını Güncelleyin ve Rate Limiting Ekleyin:
Güvenlik duvarı kurallarınızı güncelleyerek ve rate limiting ekleyerek aşırı istekleri sınırlayabilirsiniz. Örneğin, Nginx kullanıyorsanız, limit_req direktifini kullanabilirsiniz:
nginx
http {
limit_req_zone $binary_remote_addr zone=mylimit:10m rate=1r/s;
server {
location / {
limit_req zone=mylimit burst=5;
}
}
}
Sunucu Limitlerini Genişletin:
Web sunucunuzun yapılandırma dosyalarını düzenleyerek MaxClients, MaxRequestWorkers, worker_connections, worker_processes, client_max_body_size, buffer size, max conn gibi limitleri artırmayı deneyin. Örneğin, Apache için:
apache
<IfModule mpm_prefork_module>
MaxRequestWorkers 256
ServerLimit 256
</IfModule>
Yük Oluşturan İşlemleri İnceleyin:
Sunucunuzda aşırı yük oluşturan işlemleri belirleyin ve optimize edin. Eğer DDoS saldırısı varsa, buna yönelik kurallar oluşturun. Örneğin, fail2ban kullanarak DDoS saldırılarını engelleyebilirsiniz:
bash
sudo apt install fail2ban
sudo systemctl enable fail2ba