Yaşadığınız sorunlara üzüldüm. Öncelikle geçmiş olsun.

Sizin özelinizde bişey söyleyemem ama genel anlamda bu sorunları yaşamanın sebeplerini kendimce özetleyeblirim.

en başta her işi en ucuza yaptırmanın yolunu aramak sorunların başını çekiyor.
"bu kodlar kötü yazılmış" demesi'nin 2 nedeni olablir. Ya gerçekten kodlar kötü yazılmıştır. Yada söyleyen kişi iyi kod ile kötü kodun farkını anlayamayacak hatta iyi kodu okuyamayacak kadar amatördür.

peki kod neden kötü yazılır.
Kodun iyi ve sistemli yazılması için global olarak kabul edilmiş kodlama kurallarına ve mimarilere uygun yazılması gerekir. Bu ekstra iş yükü ve zaman harcanması demektir. Örnek olarak makarna kod yazarak 3 haftada bitirilebilecek bir iş global standarlar izlenerek yazıldığında 1 ay veya biraz daha fazla sürebilir. Buda ekstra maliyet getirdiği için bu fiyatı ödemek istemiyor iş verenler. Örnek olarak 1 yazılımcının aylık kazancı 10bin tl olarak düşünelim. aynı işi standartlara uygun yaparsa 10bin tl yok hızlı yaparsa 7500 tl ye yapıyor.
işverende doğal olarak 7500 tl ye yapanı tercih ediyor. bi süre sonra iyi yapabilecek kişide iş alabilmek için kodu makarna yazıp ucuza teklif vermek zorunda kalıyor. Bunu çorap söküğü gibi uzatabilirim ama mesele anlaşılmıştır sanırım.

Bir diğer sorunsa deneyimsiz insanların piyasadan iş kapma yarışı ve iş verenlerin bu insanlara belki ucuz olduğundan belkide kandırıldıktan iş vermesi. Bu noktada kandırılmamak için başka bir uzmandan danışmanlık alınır yazılımcıyla mülakat yaptırılıp doğru kişi olup olmadığını analize etmesi istenebilir.
Ben yazılımcıyım diyen öyle insanlar gördümki benim yazdığım kodların nasıl çalıştığını bile anlayabilecek kadar bu işi bilmiyorlar.

Nacizane önerim özellikle uzun vadeli bir iş yaptırıyorsanız ucuzuna kaçmayıp gerek kendiniz iyice kişiyi analiz edip. gerekirse danışmanlık alarak uygun kişiyi seçmeniz olacaktır.
Hacimli işlerde görev almış. Yüksek trafikli ve büyük projelerde yer almış kişilerle çalışmaya özen gösterin.
Bi yazılımcının işi kod yazmaktır. Yazılımcıdan kod yazmanın dışında bişeyler istiyorsanız bilmiyorum yapamam dediği konularda onu hor görmeyin. Neyi yapıp neyi yapamayacağını bilen insan değerli insandır. Gerekirse o konularda başka kişilerden destek alın. Önemli olan yazılımcının kodunu doğru ve sağlıklı şekilde yazmasıdır. Yazdığı kodu canlıya taşımayı bile bilmese bu büyük bi sorun değildir.

Bir diğeri iş ve gizlilik sözleşmesi imzalayın ve sizi mağdur ederse yasal haklarınızı aramaktan asla geri durmayın.

Eğer gerçekten profesyonel birisiyle çalışmaya ihtiyacınız varsa benimle iletişime geçebilirsiniz.