Öncelikle konu doğru kategoride mi bilmiyorum. Eğer yanlış kategoride ise moderatörlerden ricam doğru kategoriye taşıması. Çünkü hangi kategoriye açacağımdan emin olamadım.
Uzun yıllardır dating işindeyim. Bu sektörde insan kaynakları yöneticisi olarak çalışıyorum. 7. yılıma girdim. Çalıştığım firmanın eleman çalıştırma politikası gereği yönetici ve uzman titrindeki maaşlı personellerin tamamı firmadaki her işe ucundan kıyısından hakim olmak zorunda. Mc Donalds gibiyiz vesselam
Şirket daha yeni yeni kendi uygulamalarını yayınlamaya başladı. Eskiden dating sektörü web siteleri üzerinden domine edilirdi. Bu sebeple SEO son derece önemli idi. SEO denilince de elbette Wikipedia gibi otoriter sitelerden backlink alabilmek ve madde oluşturabilmek ilk sırada gelen şeylerden biridir.
7 yıldır Wikipedia'dn backlink alıyorum ve madde oluşturuyorum. ÇOK YÜKSEK BÜTÇELERLE İŞ YAPIYORUM. Bu sebeple forumdan nadiren iş alıyorum. Fiyatlarımın yüksekliğinden dolayı forumda bu konuda hizmet verdiğim tek kişi
@ardayuce; isimli üyedir.
İş gelirse yaparım elbette

ama bu yazıda "siz iş verirken nelere dikkat etmelisiniz?" o konulara değineceğim.
Wikipedia nedir? Wikipedia'da kalıcı olunabilir mi?
Öncelikle Wikipedia bir sosyal medya sitesi değil "dijital ansiklopedi" şeklinde tanımlanacak bir web sitesidir. Wikipedia'ya ekletmek istediğiniz sayfaya biz "madde" yani "Wikipedia maddesi" diyoruz. Dolayısı ile Wikipedia'ya madde eklerken belirli politikalar vardır. Yaşayan kişilerle alakalı biyografi eklerken farklı, ölmüş kişilerle alakalı madde eklerken farklı, firmalarla ve internet siteleri ile alakalı maddeler eklerken farklı politikalar vardır.
BU POLİTİKALARA AYKIRI MADDELER ENİNDE SONUNDA SİLİNİR. Ama kimisi 15 dakikada silinir, kimisinin silinmesi birkaç yılı bulabilir.
Peki neden? Ya da neye göre maddeler 15 dakika veya birkaç yıl dayanabilir? Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar madde ekleyen kişinin:
1) Ne kadar süredir Vikipedist (yani Wikipedia'ya katkı sağlayan kişi) olduğu
2) Statüsü (hizmetli, bürokrat, beyaz liste üyesi v.s.)
3) Yöneticilerle ilişkisinin ne derece iyi ya da kötü olduğu
4) Wikipedia'daki hizmetli ve devriye kullanıcıların hangi durumda ne tepki verdiğini analiz edip ona göre davranması
Kısacası madde eklerken dikkat edilmesi gereken birçok şey vardır. O sebeple bu tarz bir sipariş vermenizi çok verimli bulmuyorum. Çünkü Wikipedia'da bir maddenin kalıcı olmasının mantığı aslında Youtube'da 4k saat ve 1000 abone yapma mantığına benzer. Şöyle ki; sizin Yotube kanalınız doğru içerik, reklam ve strateji ile nasıl hiçbir hizmet almadan kendi kendine 4K saat + 1000 aboneye ulaşıyorsa, maddeniz Wikipedia'da silinmeden yayınlanmaya layık ise bir şekilde bir Vikipedist tarafından mutlaka kendi kendine eklenir.
Yani özetle zaten
Wikipedia politikalarına uymayan bir maddeyi yayınlatmak için para veriyorsunuz. Er ya da geç bu madde silinecek. Bugüne kadar (yani yaklaşık 7 yıldır) politikalara uymadığı halde yayınladığım 2000 kadar madde varsa bunların
EN FAZLA 200 tanesi kalıcı olmuştur. Geri kalan 1800 tane zaman içinde silinmiştir. Ki benim elimde onlarca farklı IP ve VDS üzerinden yönetilen
YILLANMIŞ hesap var, ayrıca eşim tarafından yönetilen devriye ve hizmetli hesapları var.
BU NEDENLE O MADDENİN BİR MÜDDET ORADA KALMASI İŞİNİZE YARAYACAK İSE BU HİZMETİ ALIN. Madde açmadan Wikipedia backlink alınır mı? Evet alınabilir. Eğer Wikipedia maddelerinin sonundaki "dış bağlantılar" ya da "kaynakça" kısmından elde edilecek backlinkler işinize yarayacaksa bu backlinkleri edinmek daha kolay. Nasıl yapıldığını da adım adım anlatayım. İşine yarayan kullansın:
1) Wikipedia'dan backlink alınacak site çok yeni olmamalı. Kaynakçasına ekleme yaptırdığınız maddenin tartışma sayfasında bir Vikipedist "1-2 yıllık site" yazar ise link kaldırılır.
2) Backlink almak istediğiniz URL'de (yani sizin sitenizdeki ilgili URL'de) ekleme yapılacak madde ile ilgili bilimsel atıflar yapılmış ve kaynaklandırılmış akademik bir yazı olmalı.
3) Wikipedia'daki madde düzenlenirken ve kaynak eklenirken sitenizdeki yazı ile alakalı bölüm Wikipedia standartlarına uygun olarak yapılmalı.
4) Eğer bu işi kendiniz yapacaksanız mutlaka bir Wikipedia hesabı açıp önce gerçekten bir Vikipedist gibi gerçek düzenlemeler yapmalısınız. Wikipedia'da geçirdiğiniz 1 ayın sonunda "beyaz liste muafiyeti" isteyip en az 1 ay daha gerçek düzenlemeler yaptıktan sonra hedef sitelerinize backlink almalısınız.
5) Devriye, Bürokrat, Hizmetli gibi rütbelerin mesaj sayfalarına arada bir "şunu doğru mu yaptım, bunu doğru mu yaptım?" şeklinde yazarak gerçek bir kullanıcı profili çizmelisiniz.
Yukarıda bahsettiğim şekilde eklenen linklerin kaldırılması daha zordur. Çünkü bu linkler birkaç günü geçirirse kolay kolay silinmez. Ama hangi maddeye link ekleneceğini seçmek bir sanattır. Bazı Vikipedistler bazı maddelere takık olur. Onların maddesine denk gelmemek önemlidir. Bunu anlayabilmek için de Wikipedia'da zaman geçirmek önemlidir.
Umarım faydalı bir yazı olur. Konu altından soracağınız bir soru varsa; Wikipedia hesaplarımı, müşterilerimi ve kendime has taktiklerimi ifşa etmediği sürece cevap verebilirim. Herkese iyi forumlar.