merak güzel şey
tabi ki sorgulamalısınız
öncelikle şunu bilmek gerekiyor,dünyanın merkezinde ben yokum. yani bir şeyin bana mantıklı gelmemesi onun mantıksız olduğu anlamına gelmez
Kuran ın ilk emri oku. hatta Alla kuran da ey iman edenler iman ediniz buyuruyor. yani ezbere bir inanca sahip olmayın.okuyun araştırın.öyle inanın
tabi en büyük problem dünyanın merkezine kendimizi koymamız. bana mantıksız geliyor o zaman mantıksız diyen bir insana hiçbir şey anlatılamaz malesef. düşünün peygamber mucize gösteriyor ve aldığı cevap "sen büyük bir sihirbazsın" .neden? çünkü soruyu soran için merkezde kendi olmalı.kendinin merkezde olmadığını anlayınca bunu inkar ediyor. sorularına kısaca değinecek olursak.

tesettür kadına de erkeğe de farz. bir kadın daracık giydiğinde haram diyen insanlar erkek giydiğinde haram demiyorsa bu o kişilerin cehaletinden kaynaklanıyor.bu sebeple dini kitabından öğrenmeni öneririm. yaşadığım bir örneği anlatayım. giydiği pantolan kalçasına yapışan bir adam karısının pardüse giydiğini,çarşaf giymesi gerektiği ama onu dinlemediğini söyledi. ben de ona pardüse giyebilir sorun yok ama senin bu giydiğin direk haram,neden kendini düzeltmiyorsun dedim.

bir erkeğin 4 kadına kadar nikahlayabilmesinin amacı kadınları korumaktır. dünyada savaşlara gidenler genelde erkeklerdir ve ölürler,geçimi de erkekler karşılar. ama bizde öyle değil diyebilirsiniz. kuran kişisel bir kital değil genele bir yol çizen kitaptır. özetle para erkekte olduğu için 4 kadına kadar evlenme hakkı vermiştir. eğer para genelde kadınlarda olsaydı o zaman ayet kadınlar 4 erkekle evlenebilir derdi. bu ayet herhangi bir cinsiyeti yüceltmek için değil maduru korumak için var. tabi bir erkek evlenmeden de bir kadına yardım edemezmi? evet edebilir ama zorunda değildir. 3 ay ihtiyacını giderip sonra bırakabilir. ama evlenirse ömrünün sonuna kadar ihtiyacını gidermek zorundadır. ayrıca kuran birden fazla evlenmeyi tavsiye etmez,aksine adaletli olamazsınız diyerek bir kişiyle evlenmeyi tavsiye eder. problem aslında kuran ı okumaya anlamaya çalışmamamız malesef.

islam orta yolu bulan bir dindir. erkeğe boşama hakkı kadına da mehir hakkı verir. bir erkek için boşama hakkı neyse kadın için de mehir hakkı odur.hatta mehir boşamaktan çok daha büyük bir güçtür. çünkü bir adam karısını boşamak isterse mehrini vermek zorundadır. ama kadın boşanmak için buna ihtiyaç duymaz. insanların psikolojik yapısı aynı değildir. erkekler daha sakin iken kadınlar daha acelecidir. mesela bir bana çocuğuna kolay kolay beddua etmezken anne sürekli edebilir.bu sorunun cevabını anlamak için insanların cinsiyetlerine göre genel psikolojik yapılarını okuyup araştırmanı öneririm.ama ben böyle değilim diyebiliriz ama dediğim gibi islam kişiye göre kural koymaz. aynı durum şahitlik için de geçerli. malesef toplumlarda kadınlar baskılandığı için profesyonel yalancılara dönüşebilmekte ve yalancı şahitliklerle insanların hayatı mahvolabilmekte.

kısa kısa cevaplamaya çalıştım. sana okumanı araştırmanı öneririm. sormak,merak etmek güzel şey. tavsiyem hakikati araman. eğer işime gelene göre ararsam hakikate ulaşamam malesef