OzerSengezer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben 2005 yılında büyük bi fabrika da cnc makinaların robotik programlarını yazmak üzere 1 seneye yakın çalıştım. Bu tip makinaların elektro-mekanik tasarım süreçlerine de çokça şahit oldum.
Çok çok eski arkadaşlar belki bunu duymuşlardır, bana da bir hocam söylemişti ,ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum ama bir CNC makinası tasarlarken Operatör'ün süreçleri bir çamaşır makinasını çalıştırmaktan daha zor olmamalı.
Yani bende o zaman devre programları yazarken uyguladığım hedef; gerçi üzerinden bi 20 sene geçti ama olabilecek en basit süreci kurmaktı, çünkü işin karmaşıklaşması hem personelin kalifiye maliyetini, hem hata payını hem de verimliliği düşürür.
Naçizane tavsiyem, bu açıdan bakarsanız; Operatör olmayı tercih etmelisiniz çünkü gün içerisinde daha fazla hareketli olacaksınız ama bu durum sağlıksız koşullara dönüşmesi iş yasalarıyla önlenmiş, maaşınız daha fazla olacak ve hiç olmasa 1 ya da 2 makinanın kullanımını öğrenirsiniz ki eğer makinaların programları ile ilgili ağır bir sürece girmiyorsanız.
Hocam 22 yıldır program yazıyorum, seo işi yapıyorum, aslında çok stresli ve zor işler. Plazma cnc makineleri inceledim biraz, 1 ayda uzmanı olurum gibime geliyor. Operatörlere de bakıyorum, çapak alma işi bile yapmıyorlar. Onları yardımcı elemanlar yapıyor. Gerçekten ne yaptıklarını merak ediyorum 1 yıldır Demir sacı vinçci koyuyor tezgaha, usb geliyor otocad elemanından, plazma başındaki kişi sadece makineyi çalıştırıyor. Parçalar kesilince de vinçci ve yardımcı eleman tezgahı toparlıyor. Hatta bir ara tek kişi 3 plazmaya bakıyordu, izne çıkmıştı birisi, diğeri de işten çıktı.