Ben 2005 yılında büyük bi fabrika da cnc makinaların robotik programlarını yazmak üzere 1 seneye yakın çalıştım. Bu tip makinaların elektro-mekanik tasarım süreçlerine de çokça şahit oldum.
Çok çok eski arkadaşlar belki bunu duymuşlardır, bana da bir hocam söylemişti ,ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum ama bir CNC makinası tasarlarken Operatör'ün süreçleri bir çamaşır makinasını çalıştırmaktan daha zor olmamalı.
Yani bende o zaman devre programları yazarken uyguladığım hedef; gerçi üzerinden bi 20 sene geçti ama olabilecek en basit süreci kurmaktı, çünkü işin karmaşıklaşması hem personelin kalifiye maliyetini, hem hata payını hem de verimliliği düşürür.
Naçizane tavsiyem, bu açıdan bakarsanız; Operatör olmayı tercih etmelisiniz çünkü gün içerisinde daha fazla hareketli olacaksınız ama bu durum sağlıksız koşullara dönüşmesi iş yasalarıyla önlenmiş, maaşınız daha fazla olacak ve hiç olmasa 1 ya da 2 makinanın kullanımını öğrenirsiniz ki eğer makinaların programları ile ilgili ağır bir sürece girmiyorsanız.