orhansengun adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Freelance çalışıyorsanız sorulmaması muhtemel ama kurumsal bir yazılım firmasında diplomasız çalışmayı denediniz mi? Aslında merak ettiğim biraz bu. Bir nevi serbest meslek yapıyorsunuz çünkü. Siz aslında okul okumadan, kritik bir dönemde muhtemelen işinizi güzel yaptınız. Şu an geçiminizi sağlayacak, bir seyler elde edecek seviyede de network edindiniz. Ama acaba genc arkadaslar günümüzde bu kadar şanslı mı? Bunun cevabı kritik geliyor bana...
4 yıldır tam zamanlı çalışıyorum. Hem işe başlamadan önce hem çalışırken Freelance işler de aldım kendimi daha da geliştirmek adına.
Türkiye geneli bilinen kurumsal firmalardan da (Huawei, Ticimax, NetGSM vs.) iş teklifleri aldım ve görüşmelerimizde hiçbiri diploma sormadı. Soranlar oldu ama neden yazılıma geçtiğimle alakalı muhabbet amaçlı konuştuk.
Maaş teklifleri kıdemli geliştiricilerden farksızdı ama şu anki firmadan memnun olduğum için değişiklik yapmadım.

Kritik zamanı şöyle tanımlayabilirim ilk tam zamanlı işe 2020 yılında başladım ama projelerim 2016 yılına kadar dayanıyordu ve demo sunabilecek projelerim vardı (işe girmemi sağlayan projelerdi).
İşin özü mesleğinize olan tutkunuzu hem portfolyo olarak hem yeni teknolojilerde en azından fikir sahibi olarak gösterebilirseniz gerisi önemli değil. Tabi bir de kendinizi iyi ifade etmek zorundasınız çünkü karşı taraf bu tutkunuzu gözünüzden anlayamaz.

Sektöre yeni giren arkadaşların şansı tamamen işe verdiği öneme bağlı. Kurslardaki basit projeleri referans göstermeleri elenmelerine sebep olur mesela. Özgün fikirler geliştirmeliler veya büyük oranda yorum katmalılar.

Not: Diploma bir tek konuda sorun oldu: bir önceki çalıştığım firma teknopark başvurusu yapmıştı ve benim diplomam geçerli görülmedi. MEB onaylı sertifika aldım sorun çözüldü
Not 2: Diploma kod yazmaz arkadaşlar bunu birçok firma biliyor.