Her şeyi boykot edemiyoruz diye hiçbir şey yapmamak vicdani bir mazeret olamaz. Teknoloji gibi zorunlu alanlarda bağımlılık tartışılabilir; Çünkü teknolojik açıdan gelişmemiş bir ülkeyiz, bunu siz de biliyorsunuz. Ancak kahve gibi basit bir konuda alternatifler varken, bilinçli bir tavır sergilemek mümkündür.
Starbucks gibi şirketlerin dolaylı ilişkileri üzerinden yapılan eleştiriler, sadece ekonomik bir tavır değil, aynı zamanda ahlaki bir duruştur. Boykotun amacı, küresel sistemdeki yanlışlara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık yaratmaktır. Bu tür bir duruş, bir şey değişmez demekten çok daha değerlidir. Elimizden gelen her adım, sessiz kalmaktan daha anlamlıdır.
Şu an işinize geldiği gibi konuşuyorsunuz madem boykot ediyorsunuz madem bu konuda tavrınız net ve kahve ile İsrail ile ABD'ye savaş açtınız bunu teknoloji için de yapmanız lazım. Gelişmemiş ülkeyiz doğru bu konuda size katılıyorum ancak canhıraş biçimde boykot savunan birisi ya ben boykot ediyorum ama teknoloji hariç diyemez dememeli. Bu şuna benziyor ikisi de aynı grup şirketi olmasına rağmen ben Coco Cola'yı boykot ediyorum onun yerine Fanta içiyorumdan farksız. Eğer mesele burada İsrail'i protesto etmek ise olduğu kadar zihniyeti ile değil ya hep ya hiç zihniyeti ile hareket etmeniz lazım.
Madem işin ahlaki boyutundan bahsettiniz bir de üzerine teknoloji hariç boykot ediyorum dediniz diye aklıma geldi. Bahsetmiş olduğunuz Shaya grup şu an tüm şubeleri ve merkezini hesaba katarsak Türkiye'deki büyük işverenler arasında yer alıyor. Burada onbinlerce insan geçimini sağlıyor ailesine bakıyor çocuğunu büyütüyor ya da buna benzer sebeplerle çalışmak durumunda. Ailelerini de dahil ettiğimiz zaman çok çok daha fazla bir sayı eder. Şirket Türkiye'den çekildi ya da ne bileyim küçülmeye gitti binlerce kişi işsiz kaldı vs. Bu mu ahlaki olan peki? Starbucks şubelerinde çalışan personeller ABD ve İsrail vatandaşı da biz mi bilmiyoruz. Hoş öyle olsa bile çalışan insanın bu süreçte ne suçu var halk mı hadi toplanın Filistin'e hücuma geçiyoruz dedi.
Yani işin ahlaki boyutuna bile işinize geldiği şekilde bakıyorsunuz. Masum bir tarafa destek amaçlı masum başka bir gruba zarar vermek doğru da değil ahlaki de değildir.