Merhaba,
Starbucksın Türkiyede Shaya Group tarafından işletilmesi doğru, ama bu, ABD merkezli şirkete kazanç sağlamadığı anlamına gelmiyor. Franchise sistemiyle çalıştıkları için Shaya, ana merkeze düzenli olarak lisans bedeli ve marka kullanımı için ödemeler yapıyor. Yani Starbuckstan yapılan her alışverişin bir kısmı ABDye gidiyor.
Espressolab fiyatları konusunda haklı olabilirsin, ama yerli markaları eleştirirken genelleme yapmak doğru değil. Her markayı kendi dinamikleriyle değerlendirmek lazım. Boykot meselesine gelirsek, kişisel tercihlerin farklı konularda tutarlı olması beklense de herkes aynı farkındalığa sahip olmayabilir. Bu, yanlış bir davranış olduğu anlamına gelmez.
İyi forumlar.
Aşırı derecede kahve tüketen ve genelde dışarıda kahve içmeyi seven bir insanım. Espresslob, Carribou Coffee, Kahve Dünyası , Nikel Coffee , The Coffee Shop Company ve bunun gibi bir çok farklı kahve zincirine gittim ve denk geldikçe de gitmeye devam ediyorum. Bu söylediğime üzüleceksiniz biliyorum ancak en ucuzları Starbucks ve yukarıda saydığım zincir kahvecilerin çok büyük kısmı yerli işletme.
Franchise ile ilgili söyledikleriniz doğru evet firmalar lisans ödemesi yaparlar ana grup şirkete ancak o açıdan bakarsanız hiçbir ürün kullanamazsınız misal iPhone kullanıyorsanız direkt ABD malı zaten ne işim olur iPhone ile kardeşim ben herhangi bir firmanın Android cihazını kullanıyorum diyorsanız da firmanın Amerika ile hiçbir bağı bile olmasa cihazdaki Android işletim sistemi Amerika menşeli olduğundan kullandığınız tüm cihazların işletim sistemi lisans bedelleri Starbucks'ta iddia ettiğiniz gibi İsrail destekçisi ABD'ye gidiyor. Daha buna mobil cihazlarda en çok kullanılan ABD menşeli Snapdragon işlemciyi dahil etmedim bile. Keza otomobil gruplarında ABD menşeli şirketlerin hatırı sayılır miktarda patenti var yani bindiğiniz her araçta doğrudan olmasa da dolaylı olarak ABD'ye patent ücreti ödeniyor. Bu işler kola , kahve boykot etmek kadar kolay değilmiş demek ki değil mi?