Önce bu kripto varlığın ne olduğunu anlaman lazım.
- Resmi web sitesine gir, projenin amacını oku.
- Whitepaperını incele. Ne vaat ediyorlar? Kim yapmış bu projeyi?
- Sosyal medyalarına bak. Twitter, Telegram ve Discord gruplarında insanlar aktif mi, projeye güveniyorlar mı?
- Güvenlik raporlarını kontrol et. Mesela CertiK gibi platformlardan denetlenmiş mi?
- Son olarak sözleşme adresini Etherscan veya BscScan üzerinden doğrula. Yanlış bir adrese para göndermemek için burası önemli!
Araştırmanı yaptın ve tokeni almaya karar verdin. Şimdi cüzdan oluşturacağız.
- Tarayıcıya veya telefonuna MetaMask uygulamasını indir.
- Sana bir Seed Phrase (12 kelimelik kurtarma anahtarı) verecek. Bu kelimeleri asla kimseyle paylaşma ve güvenli bir yere kaydet.
- Token alacağın ağı (örneğin Binance Smart Chain ya da Ethereum) cüzdanına ekle.
- Tokenin sözleşme adresini kopyalayıp MetaMaske ekleyerek cüzdanında görünmesini sağla.
Şimdi en önemli kısım: Güvende kalmak!
- Herhangi bir linke tıklamadan önce URLyi kontrol et.
- Cüzdanın için 2FA (iki faktörlü doğrulama) ayarla.
- Yüksek miktarda kripto tutacaksan bir donanım cüzdanı (Ledger veya Trezor) al. Bu, varlıklarını çevrimdışı korur.
Bu şekilde araştırmanı doğru yaparsan ve güvenlik önlemlerine dikkat edersen, kripto varlıklarını hem güvenli hem de rahat bir şekilde saklayabilirsin. Takıldığın bir yer olursa yine yardımcı olurum!
Resmi web sitesine gir, projenin amacını oku.
Whitepaperını incele. Ne vaat ediyorlar? Kim yapmış bu projeyi?
Hocam hep bunları diyorlar ama mesela yarın müsaitseniz Sizinle özelden konuşabilir miyiz?
Mesela Ben genelde şöyle yapıyorum Projeyi büyük yatırımcılar destekliyorsa X'de Binance gibi büyük şirketler de takip ediyorsa alıyorum. Ne vaat ediyor diyorsunuz ya o kısmı çok kişi mesela kafasından yazabilir gibime geliyor. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.