İngilizcesi olan arkadaşlar için kaynak: https://zyppy.com/seo/google-update-case-study/
Kaynakta yapılan çalışmada, Google'ın 2023 güncellemelerinde trafik kaybeden veya kazanan web sitelerinin on-page SEO'ları incelenmiş ve bazı istatistikler çıkarılmış. İlginç noktalar var:
Pozitif Etkisi Olanlar (En çoktan en aza)
- Google artık "1. şahıstan" yazılan makalelere daha fazla ağırlık veriyor. Bu, "User Generated Content" (UGC) ödüllendirme amacıyla yapılmış bir adım. AI içeriğini elemeye çalıştıkları söylenebilir. Ayrıca, birinci şahıstan tecrübe paylaşımıyla yazılmış içerikler sıralamada daha yüksek yer alıyor.
Peki bu ne demek?
Google, arama sonuçlarında öne çıkan makalelerin insanların deneyimlerini paylaştığı içerikler olmasını istiyor. Araştırmada, on-page SEO'da en fazla etkisi olan değişken bu.
- Cookie Consent isteyen web sitelerinin sıralamaları yükselmiş.
Bu sitelerin içeriklerinin genellikle zaten iyi olmasından mı, yoksa Google gerçekten buna mı önem veriyor, bilemiyoruz. Ama cebimize koyalım. - Sırasıyla Header, Footer içinde veya herhangi bir yerde "Contact" linki olan siteler yükselişe geçmiş.
Google, spam içeriklerin önüne geçmek için böyle bir şey yapmaya başlamış. Bu da cepte. - Header'da "CTA (Call to Action)" bulunan siteler yükselmiş.
Ayrıca, header'da sosyal medya linkleri bulunan sayfalar da sıralamada yükselmiş.
Negatif Etkisi Olanlar (En çoktan en aza)
- Footer'da sabit reklamlar.
Bu, en çok negatif etki yaratan faktör - Sabit video reklamları.
- Stok fotoğraflar.
- Reklam sayısı (arttıkça daha fazla negatif etki).
- Bildirimler.
- Head kısmında "mega menu" (aşağıya açılan alt menüler).
- Bulanık veya eksik logo.
- Footer'da arama kutusu.
- Contact sayfasının olmaması.
- Herhangi bir mega menü.
Etkisi daha az olan değişkenleri yazmadım. İlgilenen arkadaşlar, konunun başındaki kaynağa göz atabilirler.
Bir de çok ilginç bulduğum başka bir nokta var:
"Privacy Policy" sayfası bulunan siteler de düşüşe geçmiş. Bunun sebebini anlayamadım, garip. Fikirleri olan arkadaşlar paylaşabilir.
Özetle
Google,
legit yani gerçekliği olan ve "branded" siteleri ödüllendirirken, spam içeriği cezalandırıyor. 1. şahıs orijinal içerikleri ödüllendiriyor. Sayfa yapısında ise sadelik istiyor. Kendi tecrübeme göre, iyi sıralama alan sayfalarımda, genellikle
search intent'in cevabını makalenin en üstünde verdiğim içerikler var hep. Artık FAQ bile kullanmıyorum.
Uzunluk,
keyword density gibi faktörlerin önemi kalmamış durumda. Kullanıcı deneyimi, bilgiye hızlı ulaşma ve
search intent'e en hızlı şekilde cevap veren içerikler kazanıyor diyebiliriz.
Sürç-i lisan ettiysek affola. Herkese bol kazançlar.