su diyetine şarlatanlık diyenler gerçekten okumuyor. Hadi okumuyorsunuz bilmediğiniz konuda nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsunuz?
Su diyeti, 2016 yılında Nobel ödülü almış Yoshinori Ohsumi nin bir çalışmasına dayanıyor. Çalışmada bulduğu şey, besinsiz bırakılan hücrelerin nasıl kendilerini yeniledikleri üzerine. Aslında su diyetini çıkaran kişi o değil ancak bu çalışma, açlığın sanılanın aksine iyileştirici ve yenileyici yararının yeniden tartışılmasına yol açtı.
Su diyetinin Ramazan orucuyla alakası yoktur.
Sadece su içersiniz.
Dayanabiliyorsanız 3 günlük su diyetini 6 ayda bir yapmaya çalışın. 1 günlük su diyeti bile yararlıdır.
2. günden sonra vücudunuz açlığa alışacağı için açlık hissetmeyecek hatta daha enerjik olacaksınız.
Eşime bunları anlattığımda hemen denemek istedi ve 3 gün yaptı. Sonradan 7 güne hatta 10 güne çıkardı ancak ben 3 günden fazla yapılmasını doğru bulmuyorum. Zayıf da olsa bir çalışmada uzun vadeli su orucunun (water-only fasting diye de aratabilirsiniz) bağırsaklarda incelme yaratabileceği yazıyordu. Sonra o çalışmayı bulup eşime ıspatlayamadım için eşim son 4 yıldır 6 ayda bir bir haftalık su diyeti yapıyor.
Şahsen kendim yapmadım ama yapmayı çok istiyorum. Eşim sigara çay kahve içmeden yaptı. Ben henüz bunlardan ayrılmaya hazır değilim.
Yorum yapanlar "bilmiyorum" demeyi bilmeli veya sadece takip yazıp bilenlerden öğrenmeli.
Su diyeti bir hızlı zayıflama yöntemi değildir. Kalıcı olarak yağ yakılır ama ciddi bir su kaybı da olur. Çoğu zaman doktor kontrolüne ihtiyaç yoktur. Şeker hastaları ya da düzenli yemek yemesi gerekenler, çocuklar, gençler vs yapamaz.
Su diyetinde motivasyonu sağlamak için muhakkak kendi araştırmanızı kendiniz yapmalısınız. Youtube bu konuda pek çok tıp doktorunun açıklamasını ve nasıl yapacağınızı içeren videos arşivine sahip. Ayrıca doğal beslenmeye odaklanan popüler diyetisyenlerin de tavsiye ettiğini zaman zaman duyuyorum. Bu konuları artık eşim benden iyi biliyor ancak ilk araştırmayı ben yapmıştım ve bu tip araştırmalara günlerimi veririm. Su dyetine şarlatanlık veya bilinmeyen diyet gibi sıfatlar yapıştırmadan önce bir kez daha düşünmeniz için detaylıca yazdım. son not, diyet beslenme anlamına gelir, o kelimeyi de o kadar yanlış kullanıyoruz ki ülke olarak.. diyetin anlamı zayıflamak değildir. neyse, o da farklı bir konu.