üstadım sen ben biz o kesimde değiliz. emlak zengini bir kesim var. bunlar devlet arazilerine zamanında gecekondu yapıp sonra da seçim dönemlerinde tapusunu alıp o arazilere el koymuş oldular. sonra da deprem ayağına inşaatlar falan. bir başka deyişle senin benim arazimle zengin oldular.
bir başka kesim var, bunlar siyasete yakın tanıdığı olanlar. en yakın olan en büyük işleri alıyori kendi yakınlarına da iş yaptırıyor ve servet o kişiler arasında dağıtılıyor. sen ben o biz, yine o gruptan değiliz.
para çoğaldıkça etrafındaki insan profili değişiyor. bak burada reklam, web sitesi, takipçi, online satış falan konuşuyoruz. paran olunca ihale, satılık fabrika, arsa, arazi, soğuk hava deposu, ithalat ihracat konuşan insanlarla doluyor etrafın. o zaman daha büyük paraları kazanacak işlere de erişimin oluyor. paran yoksa kim senle ne işi konuşsun ki, senin benim varlığımdan nasıl haberi olsun ve o insanların ne işine yararız ki ?
parası olan çok. para parayı çekiyor. iş işi çekiyor. o insanlar yaptıkları iş için milyon liralık kazançları beğenmezler, onlar daha çok sıfır iserler. gecelik kararnameler, yönetmelikler çıkartırlar. milyon liralık araba ucuz birşey, sadece sana bana pahalı geliyor. ayrıca o kadar kazanıyorlar ki o arabaları almazlarsa dünya kadar vergi verirler -vergi ödememelerine rağmen.
işte olayın çivisi burada çıkıyor. bunları gören hiçkimse aklı başında iş yapmıyor. beton döküyor. çünkü para orada var. fabrika açmıyor, çünkü zarar ettiriyor, uğraştırıyor.
aman bir yanlışınız olmasın sakın. para böyle kazanılıyor yoksa çalışarak değil. okumak etmek mühendis olmak hiç ama hiç önemli değil.