Hocam bulunduğu bölgeye göre ne olduğu daha net ortaya çıkar. Antik Yunan'da olabilir, Osmanlı yada Arap'da. Eski Roma dahi olabilir ancak ihtimali düşük. Antik Yunan ve Roma sikklerinden temiz olanları 300 -500 dolar aralığından birkaç bin dolara kadar çıkabilir, değersiz de olabilir, satışı bulundurulması yasal olmayadabilir.

Öncelikle temizlenmesi lazım. En iyi yol, kuyumcularda, pırlantacılarda falan olan "ultrasonik temizleyici". Dişçilerde falan da olur, ben bir ara printer kartuşu temizliyorum bende de vardı, Yani çok yerde bulabilirsin. Zarar vermeden temizler iyice. Yok illa evde kendim yapacağım dersen (bu kadar kaba kir için çok tavsiye etmem ama) karbonat ve su ile fırçalayabilirsin. Daha sert bir şey istersen sirke + soda karışımıda cezvede temizleyebilirsin. Tabi madenin ne olduğunu bilmeden çok da kimyasal işine girmemek lazım. Yoksa bulaşık makinesi tableti ile suda 10 dakika kaynama derecesine yakın temizleyeblirsin.
Yaklaşık tahmin etmek için tam olarak bulunduğu bölge önemli. İyice temizlenirse katologlar var oralardan bakılıp bulunur ne olduğu net olarak.