Adam ülkenin gidişatını, 2024 ocak sonrası çıkacak olan tüm uç nokta acayip acayip alışılmışın dışında vergiler, kısacası ön görülerini anlatmış ki bunların çoğu da olabilirliği yüksek şeyler.

Sanki bu konuda yazılan şeyler son 5 yılda olmamış gibi tepki veriyorsunuz. Yok sözcüymüş yok bilmem neymiş. Hangi evrende hangi ülkede yaşıyorsunuz siz arkadaşlar?

Ülkedeki ekonomik daralmayı, bu denli ekonomik, sosyal, politik enkazı görmüyor musunuz cidden?

12 yaşında sokak roportajı yapan çocuk bile bunları görüyor, anlatıyor. Sizin bu denli görmemeniz hiç normal değil.

En basit kendimden örnek vereyim.

Ocak 1 itibariyle tüm e-ticaret satıcılarından peşin peşin stopaj kesecekler.

1 milyon₺ aylık ciro yapandan kdv yi düşüp %25 olarak peşin peşin pazaryerleri bizim hak edişimizi devlete aktaracak. (%25 orandan bahsediyorlar, oran netleşmedi. Oran %5 üzeri olursa ciddi sıkıntı bizim işletmemiz için)

%5 sonrasını asla kaldıramam şuan deli gibi son 20 gündür çıkış yolu arıyoruz. Hesap kitap yapıyoruz, alt üst ettik gece gündüz bu konuyu tartışıyoruz ama asla bir çıkış yolu bulamıyoruz. Bunun çıkış yolu öyle parayla pulla olacak şey değil. Tek çare ürün fiyatlarına zam yapmak.

Bu konu küçük, orta, büyük tüm işletmeleri ilgilendiriyor. Ulusal çapta büyük holdingler etkilenmez sermayelerine sermaye katacaklar bu krizi fırsata çevirecekler ama senin benim bu krizi fırsata çevirecek durumumuz yok. Milyon dolarlık. Milyarlık şirket değiliz biz. ve öyle de azınlık falan da değiliz milyonlarız biz arkadaşlar. Bırakın solcusu, sağcısı, sözcüsü, bilmem ne haberi muhabbetlerini.

Kendi adıma konuşuyorum 1.500₺ sepet ortalamam var ürün başında. Devlet 1 yıl boyunca ciromdan %25 kesinti atarak payını peşin alırsa benim ayakta durabilmem için net %50 zam yapmam gerekiyor. Ayrıca asgari ücret ve diğer tüm her şeye gelecek zamlar da bi %50'ye yakın zam demektir yine ayakta durabilmem için.

1.500₺ sepet ortalamam olacak size en az 2.500₺. - 3.000₺

Ben 1 aydır ortağımla gece gündüz ne yapacağız nasıl olacak diye kafa patlatıyorum.

Arkadaşlar 1 ayakkabı 1.500₺ iken direkt otomatikmen 2.500₺-3.000₺ olacak. Sizin cebinizden çıkacak bu.

Aynı şekilde yine benim cebimden çıkacak sizin sattığınız ürünler.

Ha diyeceksiniz ki internetten alışveriş azalır gider mağazalardan alırız.

Alamazsınız arkadaşlar. Mağazacı bu boşluğu bu krizi fırsata çevirir. Bizim ülkemizden ticari ahlak beklemeyin. Bugün doğan bebekler ana okulundan itibaren ahlak derslerini alsa, eğitim gibi en önemli kurumlarda topyekün reformlar yapılsa, tüm ülke seferber olsa bizim genel olarak toplum ahlakı, ulus bilincimizin oluşması 50 yılı bulur. Ben şöyle milliyetçiyim ben böyle sosyalistim ben böyle dindarım ben böyle ateistim demekle olmuyor bu işler.

Rastgele.