Merhaba arkadaşlar, öncelikle ricamdır lütfen atmasyon cevaplar yazılmasın. Sektörü bilen, daha önce giren ve bu işten anlayan arkadaşlar sorduklarım hakkında bilgi verirse yalnızca benim için değil; aynı soru işaretleri kafasında beliren ve bu konuyu okuyan başka arkadaşlar için de faydalı bir konu olur.

Bir arkadaşımla bu sektöre girmeyi düşünüyoruz. Az çok kafamda taslak olarak gider kalemlerini ve gereklilikleri tasarladım. Ancak daha önce mobil aplikasyonlarla hiç uğraşmadığım için şu sorularıma tatmin edici cevaplar arıyorum;
  1. Forumda aynı uygulamayı reskin ederek sürekli satışını gerçekleştiren arkadaşlar var. Kendilerini tenzih ediyorum, öyledir demiyorum ki bu arkadaşlardan biriyle çalışmayı da düşünüyorum. Ancak aynı uygulama onlarca farklı kişiye reskin edip verilip yayınlatılınca Google; uygulamayı kopya olarak görüp bu yüzden askıya alma oranı sizce ne kadar? Araştırdığımda dating uygulamaların Google tarafından kapatıldığını okudum ama gerekçesiyle ilgili net bir şeye ulaşamadım. Kimi bu kaygımı doğrulayacak şeyler yazmış bununla ilgili, bazı arkadaşlar da yüklenişiyle ilgili yapılan hatalardan kaynaklandığını söylemiş. Kimsenin satışını ve ekmeğini baltalamadan, dürüstçe, bu işin aslı astarı nedir? (Sonuçta parasını verip diğer kalemleriyle yatırdığımız para çöp olacaksa biz de taş mı yiyelim?)
  2. Bir de uygulama yayınlama aşamasında 25 $ Google Play Developer hesabı alınıyor sanırım. Onu alırım. Ancak deneme süreci denen bir olay varmış yeni hesaplarda, bu nedir? Yeni hesap olacak olmasının başka bir negatif etkeni var mı? Yani; forumda görüyorum, Google Play Developer hesaplarınız en yüksek fiyattan alınır diye sabit reklamlı alım ilanları var. Eski hesapları bu kadar değerli kılan başka bir şey mi var yoksa yeni hesaptan yayınlanınca risk teşkil ediyor diye mi hesap başına bu kadar ödeme yapıyor bu insanlar?

Özetle siz olsanız, hazır satılan uygulama ve danışmanlık hizmetlerinden alıp 25 $'a da Google Play Developer hesabı alıp riske mi girerdiniz? Ya da bu şekilde başlamak risk mi? Yoksa; bütçemi artırıp uygulamayı sıfırdan yazdırıp, developer hesabını da 30-40K'ya satın alıp girmek mi en makul çözüm?

Teşekkür ederim şimdiden.