sanırım yine tüm avukatlar doluşmuş.
arkadaşlar kesinleşmiş yazması bu cezanın kesinleştiği anlamında değil. istinafın kesin karar verdiği anlamına gelir. bu aşamadan sonra bazı suçlar yargıtaya taşınabilir. aslında her suç belli şartlarda taşınabilir.
istinaf kararı düzelterek onamış. eğer cezanızda artım olsaydı türüne bakılmaksızın yargıtaya götürebilirdiniz. bir değişiklik yahut düzelterek onamada bu ceza türü için ne uygulanıyor ona bakmak lazım.
2020 mart ayından önce işlenmiş suçlarda infaz yasası farklı işler.
cezanızın hafif bir şey olduğunu düşünerek yazıyorum;
3 yıl altı cezalar davet ile açık cezaevinde infazına başlanan cezalardır. size tebliğ edilir ve fotoğrafla savcılığa gidersiniz ve size misal 15 gün içinde şu açık cezaevine teslim ol denir.
açık cezaevinde her ne kadar siz 3 gün içinde çıkması gereken yasaya dahil olsanızda bunu infaz yasasındaki düzenlemeyle değiştirebilirler ve maalesef anasayasa mahkemesininde bununla ilgili yapabileceği birşey yok.
en iyi senaryoda 3 gün açık cezaevi sonrası denetimli serbestliğe ayrılırsınız. orta senaryoda 1 hafta açık+denetim ve en kötü senaryoda 1/10 kapalı+denetim(ki çok düşük ama burası maalesef Türkiye.)
ilk suç kaydınızda hagb verilir diye bir kaide temelde yok. bu hakimin takdiridir. hakimlerinde takdir hakkını yasal olarak sanık lehine kullanma mecburiyeti olduğundan bu genel kanı oluştu. ama tabii takdir hakkını kullanmadığındada kimse bişey diyemiyor. sizin suçunuzun tarihi 2020 mart ayındaki infaz yasasına giriyor. 1/2 infaz. yani normalde yatarı 15 aydır. ancak bu infaz yasasında denetimi 3 yıla kadar çıkardılar. yani 6 yıla kadar olan cezaların yatarı yok kısmı buradan geliyor.
15 ayın tamamınıda yatmazsınız çünkü dahil olduğunuz infaz yasası bu süreyi denetimli serbestlik olarak devam ettirir. fakat denetimde bir infaz şeklidir ve bu infaza başlamanız için cezaevine girmeniz şartı var. denetim maalesef infaza başlama olarak kabul edilmiyor. ancak yine söylüyorum burası türkiye. bu gözler hagb verilmiş kişiye birde denetim verildiğini gördü...

ha şu da var, denetime ille çıkarılırsınız diye birşey yok. infazın tamamını cezaevindede bitirtebilirler. sonuçta denetimde bir infaz şekli.

türkiyede olduğunuz için heran herşey olabilir. iyi orta ve kötü senaryoları yazdım.