Arkadaşlar mazot fiyatı, asgari ücret, vergiler, faturalar konusunda fikri olmayan yorum yapmazsa daha mantıklı noktaya varabiliriz.
Migros gibi bir devin %2-3 net marjla iş yaptığı bir sektörden bahsediyoruz. Sorun sadece market fiyatları değil herşeyin kısıt döngüde pahalı oluşu ve pahalılaşmaya devam etmesi.
Eskiden yurtdışı pahalıydı şuan yurtdışı çok daha ucuz. Kimse büyük kar elde etmiyor olan para masraflara vergilere gidiyor. Dolaylı vergilerin aşırı oluşundan kaynaklı bir çok problem var.
X bir market bir ürünü 10 tl den alıyor. Nakliyet esnasında en azından o ürünün fiyatı 12-13 tl ye yükseliyor. Bölge depolarından market şubelerine getiriliyor bir operasyon daha, markette rafa diziliyor veya soğuk zincire dahil ediliyor.
Elektriği suyu mazotu bu süreçteki tüm çalışanların maaş sigorta prim kıdem maliyetleri araçların bakım maliyetleri mağazaların bakım ve işletme maliyetleri şeklinde hesapladığınız adamların kar oranı %2-3 lere düşüyor.
Bunu ben demiyorum finansal raporları diyor. Bunu herkes diyor. Vergi konusunda ciddi hamleler yapıldı. Artık her yerde pos zorunluluğu vs. gelmesiyle sıkı tutulmasıyla işler biraz daha iyi noktaya gidecektir.
Ancak bu noktada artık kemerlerin biraz açılması faizlerin yavaş yavaş düşürülüp piyasaya bir miktar nakit pompalanması lazım.
Her gün sadece benim gördüğüm 3-5 forum üyesi banka dışı kredi vs. konuları açıp para bulmaya çalışıyor. Herkes zor durumda ve buda insanları d*l*ndırıcılık gibi faaliyetleri, illegaliteyi tetikliyor.
İnsanlar olmadık yerlerden medet umuyor. Yeşilayın son açıklamalarına göre ülkede alkolikten çok kumar bağımlısı var şuan...
Ülkenin çok hızlı bir reformdan geçmesi, 657 ye tabi memurların azaltılması devlette optimizasyon yapılması, vergilerin hepsinin yeniden düzenlenmesi, vergi iadelerinin tekrar başlatılması vb. bir çok çalışma gerekiyor.
Ek olarak market vb. mağazalarda fiyat kontrolünün olması lazım. Serbest piyasaya müdahaleden ziyade her etikete basılacak qr kodlar ile o mağazada hangi ürünün fiyatının ne zaman değiştiğinin görülebilmesi konusu elzem.