Sağlık konularının tartışılması işte bu yüzden yasaklanmıştı aslında bu forumda güncel durum nedir bilmiyorum. Adam zaten tedirgindim daha da tedirgin oldum diyor...
Öncelikli olarak herkesin ağrı eşiği, toleransı bir değil. Ayrıca herkesin psiklojisi de bir değil. Klostrofobisi yüzünden MR için anestezi isteyen insan var misal. Ancak insanların büyük bir çoğunluğu istemez değil mi? Bunlar cepte. Bir diğer husus endoskopi ve kolonoskopi elbette özünde rahatsız edici işlemlerdir. Özellikle refleksleri tetiklediğinden biraz rahatsız olabilirsiniz. Eğer ağrı eşiğiniz uygunsa, bir kaç dakikalığına dayanabilecek güçte bir yapınız varsa anestezi şart değildir. Boğaz bölgesine mümkün olduğunca refleksleri bastıracak lokal anestezik bir spray uygulanır ve işlem tamamlanır. İşlem sonrası 1 dakila bile sürmeyecek hafif öksürme, aksırma, öğürme sonrası rahatlama gelir. Kolonoskopi refleksler olmadığından nispeten daha rahattır. Ama psikolojik olarak insanlar gözünde büyütür.
Gel gelelim insanlara leblebi şekeri gibi anestezi önerenlere. Yahu anestezi ilacı yap geç olsaydı koca tıp branşı kurulur muydu sizce? Anestezi büyük konfordur. Ama sanılanın aksine basit, masum değildir. En basitinden yapılan ilaçlar böbrek ve karaciğerde metabolize olur. Toksik etkiler bırakır. Her şeyi araştıran, bilen insanlar nedense bunu araştırmaz bilmezler. Sizin burda anestesiz kattiyen yaptırma dediğiniz birisinin belki de anestezi aldığında büyük risk oluşturacak bir hastalığı mevcut. Nolcak peki? Anestezi alamıyor diye tetkikleri yaptıramayacak psikolojiye sürükleyince nasıl hissedeceksiniz? Ya da böyle bir ihtimali hiç düşünüyor musunuz? İnsan hayatı hassas bir konudur. Sizin için oluşan şartlar başkası için oluşmayabilir. Bu mesuliyeti almak kolay bir iş değildir. Mesuliyet üstlenmeyi profesyonellere bırakalım. Lütfen biraz daha bilinçli olalım.