@Palria;
Hocam sizlere ne bilgi verildi bilmiyorum ben bildiğimden ve gördüğümden biraz bahsedeyim.
1 - Tahminen gömülü 20 yaş dişi çünkü simertriğinde de var (2 numara)
3 - ilgili dişin kökünde bi olmaması gereken siyahlık var ilgili dişte bir lezyon veya ağrı değerlendirildi mi vs bunu da hekiminize danışın
4 - Asıl konumuz
- Bu hastada periodontitis evre 3-4 arası bir seviyede yani son veya sondan 1 önce hastalık bulunmakta. Bu tip hastalarda işaretlediğim yerlerde (yeşil) köklerin ayrılma noktalarında siyahlıklar görülür. Yani kemik kök birleşim yerinin altına inmiş durumda. İdeal veya ideale yakın kemik seviyesi turuncu ile (5) çizdiğim çizgi gibi veya ona yakın olması gerekirdi.
- Bu hastamızda bu yüzden implant tedavisi yapılırsa bile kemiğin durumu maalesef çok iyi değil. Yine bu eksik olan 3 ön alt dişinin bölgesinde belki değerlendirilebilir. Ama alt çenede ve üst çenede genel olarak bir yaygın kemik kaybı var. Hatta vertikal kayıp dediğimiz çukur şekilde (üst ve kısmen alt çenede) kayıplar da mevcut.
Sonuç olarak ;
- İmplant değerlendirmesi düşünüyorsanız kemik grefti gibi opsiyonlarla beraber bunu değerlendiriceksiniz. Bu da hem maddi hem zaman hem de hasta için biraz yorucu bir süreç.
- İmplant tedavisi istemiyorsanız köprü alternatifi ile kullanabilirsiniz. Hastada hbp endikasyonu bence yok ama kayıp olan dişler arasında ön ve kesici görevi yapan dişler bulunmakta , buralarda ısırma yapmamaya daha çok öğütmeyi yapmaya hastamız özen göstermeli
- Köprü alternatifinde de yan dişlerin kesime uğrayacağını söyleyeyim.
- Hastada genarelize evre 3-4 periodontitis bulunmakta derece tayinini şeker ve sigara bilmediğim için veremiyorum fakat bu kronik bir hastalıktır ve bununla alakalı en azından bir uzmanla görüşüp özelden ziyade bir devlet üniversitesinde Periodontoloji bölümüne başvurmanızı tavsiye ederim.
Çok geçmiş olsun sağlıcakla kalın