Kısa bir süre önce ticarete atılan bir arkadaşım adına soruyorum.
Kendisi büyük markaların Çin'deki üreticilerini buldu ve oradan ürün getirtmeye başladı. Airpods/Airpods Max kulaklıklar, Dior/Chanel/Tom Ford gibi ünlü parfüm markaları ve bazı lüks kıyafet/ayakkabı markalarının numunelerini getirtti ve bunları Facebook Marketplace, Letgo gibi yerlerden sattı.
Şimdi bana bir dükkan açmak istediğini ve ürünleri hem kendi dükkanından hem de bir web sitesi veya Shopier mağazası açıp online ortamda satmak istediğinden bahsetti ve online mağaza ve ödeme altyapısı konusunda yardım istedi. Ben de konunun yasal boyutları olabileceği için bu konuda kendisine fikir vermeden önce konuyu size sormak istiyorum.
Hem fiziksel olarak mağazadan (mesela kapalı çarşıdaki dükkanlar), hem de dijital ortamdan bu tarz ürünler satan çok sayıda işletmeci olsa da bunun legal olmadığına eminim. Bunun yasal boyutu nedir? Fiziksel mağaza veya online mağaza açarsa, olası bir yakalanmada ne gibi cezalar/sorunlar alabilir/yaşayabilir? Satanlar nasıl satıyorlar ve kendilerini nasıl koruyorlar? Online mecrada hangi web sitesi altyapıları ve ödeme altyapılarıyla çalışılmalı veya çalışılmamalı? Bilenler aydınlatırsa sevinirim.