konuyu hortlatayım evde ticari amaçlı olarak veri merkezi kurulamayacağını düşünenlerdenim fakat düzenli yedek amaçlı yedek sunucusu veya tamamen hobi amaçlı olarak sunucu kurulabilir. belki duymuşsunuzdur artık teknolojinin de gelişmesiyle günümüzde homelab sistemleri çok yaygın. 10k değerinde mini pcler ve hatta raspberry pi 5 gibi 3-4k değerindeki küçük cihazlarla sunucu kurulumu yapabiliyorsunuz ve hatta sabit ip bile ihtiyaç duymadan cloudflare tunnel ile internete bağlayabiliyorsunuz. bu şekilde nas cihazları yapan, self-host yazılım çalıştıran pek çok kişi var. az çok sunucu yönetimini öğrenebilmeniz ve deneyimleyebilmeniz için ideal sistemler olduğunu düşünüyorum.

ben şahsi olarak raspberry pi 5 + beelink mini pc ile basit bir sunucu yapısı kurdum. proxmox ile sanallaştırmaları yapıyorum. sabit ip yerine CGNAT olduğu için cloudflare tunnel ile domain yönlendirme yapıyorum. kendi geliştirdiğim yazılımları test etmek ve düzenli yedekleme amaçlı kullanıyorum. eğer website barındırmak istiyorsanız cloudpanel veya coolify gibi sistemleri de kullanabilirsiniz. ingilizce olarak çok fazla kaynak var artık. Türkçe olarak da yusuf ipek'in youtube kanalına bir göz atmanızı tavsiye ederim.