Selamlar,
Google'ın manipüle edilen arama sonuçlarıyla, webmastera eziyetleriyle, kullanışsız profesyonel araçlarıyla yıllardır slogan haline getirttiği "Google bitti" cümlesi bence gerçekleşiyor. Artık Google'dan çok az içerik arıyor, Google için içerik üretmiyor, bilgi almak için ChatGPT'yi tercih ediyoruz. Bu sektörde Google'dan eski biri olarak ufka baktığımda naçizane şunları görüyorum:
- Google'ın içeriklerimizi çalarak, webmasterlara türlü eziyetler yaparak zengin olma devri sona eriyor. Çoğumuz türlü şekillerde sömürüp çok kazandık. Ama her şeyin sonu var.
- Google için klasik siteler yapmak eskisi gibi karlı değil. Çünkü kitle azalıyor. 5 yıl önce 300K hit aldığımız sitelerden artık 30K alıyor olmanızın temel nedeni algoritma değişiklikleri değil, aramaların azalması.
- Google araması yapan kitlede yasa dışı içeriği arayanlar baskın gelecek: film izle, yetişkin içerikler, görselliğe dönük her şey...
- Google'ın yetişkinler için servisler açacağını düşünüyorum. Bunu Youtube üstünden mi yapar yoksa yeni bir platform mu kurar bilmem. Hani "müstehcenlik" diye slip donlu kasık bölgesine uyarı gönderen o Google üryan gacıları webe salacak. Bu olacak.
- İlla Google deniyorsa yapay zekanın rakip olamayacağı sektörler seçilmeli. Youtube tarafı burada daha avantajlı. Video otomasyon fikirlerine gpt'nin şahsı rakip olamaz. Şimdilik... Google'ın en insan dolu ve canlı servisi Youtube. Bence aramalarla vakit kaybetmeyin. Youtube'da ise tanesi 2$ maliyetli yapay zeka videoları yaptırmak yerine daha az maliyetli ve otomasyona dayalı fikirler geliştirin.
- İnsan birikimi olan sosyal mecralar Google için çalışacakların temel hit kaynağı olmalı. Adsense sosyal medya hitlerine burun kıvırsa da mutlaka zamanla diz çöküp kabullenecektir. Şimdiden direkt sm hiti almayı öğrenin.
- Bu yazının en önemli maddesi: Nette Bir platform bitmeye başladığında daha önce bulamadığınız, bilmediğiniz, çok cazip kısa yoldan manipülasyon ve para taktikleri ortaya çıkar. Gemi batarken birileri size altın külçelerini verip can simidinizi almayı teklif eder. O altın külçeleri artık hükümsüzleşiyor ve daha hızlı batmanıza hizmet edecek. Gemi batıyor.
Google'ın bu şekilde bitmesi hoşuma gidiyor. Developers'ı yoğun kullananlar bilir. Öyle kullanışsız, kotalı ve para odaklı lanet servisleri var ki 40 yıllık programcıyı bile çileden çıkarır. Biz senin mühendisin miyiz zibidi!