2014 2015 yıllarında 2-3 asgari civarlarında ek gelirim vardı. 1 proje ve günde 1-2 saatlik ilgi ile mesaimden daha fazlasını kazanıyordum ama gündüz işlerim de rahat ve verimli olduğu için ikisini götürüyordum. (Sadece site, youtube'a hiç girmedim. Konu sadece evergreen site odaklıdır)
Onlarca sitem vardı hepsini geliştirip büyütüp satıyordum. Hiç adsense hesabı satmadım ama proje çok sattım. Satışlardan da iyi gelirim oluyordu.
Böyle geçen yıllar sonra adsensi yavaş yavaş bıraktım çünkü dış dünyada daha farklı hizmetler ve gelir modelleri vardı. (gerçek sponsorluklar gibi) Yıllar içerisinde de siteler kendi kendine eridi eridi eridi.
En sonda ise 2 site ve 2 adsense kaldı. Gönül bağım olan projeler...
Birine giriş yapıp bakayım dedim görüntü şu şekilde:
Yıllar önce de 1TL civarlarında TBM alıyordum. Herkes kuruş hesabı yaparken, ya da 'adsense onaylatamıyorum' gibi şeyler söylerken ben aydan aya yatan paramı bilirdim. projelerin gelişimine odaklanırdım. nasıl olur da projemi daha geliştiririm daha iyi yerlere getiririm diye çok kafa patlatıyordum.
Ama yukarıda gördüğünüz üzere Adsense'in geldiği nokta pek umut verici değil. Bugün 2-3 asgari ücret 34 bin ila 51 bin lira arasında. Eski emek ve bilgimle şimdiki adsense girsem aynı paraları kazanabileceğimi zannetmiyorum. Zaten öyle bir düşüncem ya da girişimim de yok sadece kıyas açısından söylüyorum. Belki güncel bilgisi ile bu tutarları 1-2 yıllık projelerde görebilenler vardır. ama sayısı eskiye nazaran çok daha az diye düşünüyorum. ve sektörün daraldığını düşünüyorum.
Bu konuyu öylesine açtım belki birilerine fikir verir bir anlam çıkarır diye.
Adsense mantık olarak da gittikçe verimsizleşiyor.
Google Pmax kampanyaları daha optimize çalışıyor.
Site sahipleri daha iyi reklam hedeflemesi yapıyor.
İçerik işi yapay zekaya kalmış durumda.
reklamverenler sponsorluk anlaşmaları yapıyor ve ADS bütçelerini ona göre dengeliyor.
Google'ın kendi arama motoru sorunları, searchgpt ya da türevleri de bu pazarın pastasını etkiliyor.
bu ve benzeri pek çok metriğe bakarak adsense sektörünün gittikçe küçüldüğünü ve eridiğini görüyorum.
Not: resimdeki grafikleri 7-8 sene önce yakalayanlar araba alıyordu. (sadece iyi nişler için geçerli) şahsen arabamın arkasına "adsense sağolsun" yazdırmayı çok düşünmüştüm o zamanlar. ama büyüdükçe hevesi de geçti.
Elbette o zamanlar da aylık sadece internet faturasına, sunucu maliyetine, telefon faturasına vb. tutarlara gelir elde eden benzer grafikli projeler vardı elbette. ama iyi bir niş her zaman çok daha fazlasını kazandırır.
Örnek olarak iyi bir niş ile bugünün parası ile 17 bin lira adsense yapıyorsanız kötü bir fikir ve proje ile aynı ziyaretçi ve görüntüleme ile örnek veriyorum 3000 TL kazanırsınız.
İyi olan nişi bir de çok iyi sponsorluk anlaşmaları ile 30 50 bin seviyelerine çıkarabilirsiniz. Özellikle yurtdışı anlaşmaları ile.
inanmayanlar olacaktır elbette ama zamanında bu tarz girişimlerin meyvesini çok yedim. Yurtdışı sponsorlara odaklanırdım. Türkiye'de 50 liraya link satamıyorken yurt dışına 50 dolara satıp aslında 4-5 kat daha fazla kazanırdım. ve çok iyi fiyata backlink aldığını düşünen sponsorlar daha fazla müşteri getirirdi. uzun vadede çok daha fazlasını kazanırdım.
şöyle iyi kazanıyorum, böyle iyi kazanıyorum, en iyisi benim gibi bir iddiam yok. zamanında kimse bize bir şeyler göstermedi. kazanan kaçıp gitti kazanan kaçıp gitti. şimdi ben belki birine fikir olur diye bunları yazdım. artık okuyanlar ne anlar ne yapar onu bilemem.