1) En küçükten başlamak için öneriniz nedir? / 5) En küçük başlangıç için ne kadar bütçem olmalı? Örnek olarak ilk açılışta sadece 20 müşteriye hizmet vermek istiyorum.
Cevap: 1-5 Sorunun cevabını vereceğim, Öncelikle küçükten başlamak terimi çok doğru olmaz çünkü sektörde rekabet çok yüksek, Ama en dipten başlamak için kaliteli bir firma seçimi ile dedicated server satın almak yerine kiralayıp hizmetini verebilirsiniz fakat bunun için kesintisiz hizmet ve SLA-1-2 7/24 irtibat kurabileceğiniz bir firma ile çalışmalısınız. Bütçe konusu çok ucu bucağı olmayan bir konu. 64/128 emsallerinde bir sunucu kiralamak isterseniz aşağı yukarı 5-8k ve üstü ücretler ile karşılacaksınız bu sadece dedicated kiralama ücreti, Bunun Reklamı SEO'su, Muhasebe giderleriniz, Çalışan Giderleriniz, Hizmet için gereken bilimum lisanslar ve materyalleri gibi ihtiyaçlarınız olacak. Ve her işletme bir anda kazanmaz genel olarak 6-12 ay sonra toparlanma sürecine girer. Yani sizin masrafları 6-12 ay ile çarpmalısınız giderleriniz. Bu süreç zarfı boyunca işletmenizi idame ettirecek bütçe hazır olması gerekiyor.
2) İşin teknik tarafıyla ilgilenmek için kimlerle veya hangi yazılım konusundaki arkadaşlarla çalışmalıyım?
Cevap: Evet kesinlikle bilmelisiniz veya bunun için çalışan tutmalısınız, Sunucu yönetimi bilmelisiniz veya alanında uzman kişiler ile çalışmalısınız. Teknik anlamda HTML, CSS, JS, PHP, PYTHON, PERL vb. konulara hakim/bilgi donanımınız olmalı veya alanında uzman kişiler ile çalışmalısınız.
3) Uzaktan bir iş yapacaksam hangi firmadan satın almalıyım veya ne satın almalıyım?
Cevap: Bu sorunun cevabını kısmen 1. sorunun cevabında vermiştim aslında. Firma önermek doğru olmaz, Kesintisiz destek alabileceğiniz sunucuları hızlı ve performanslı firmalar ile çalışmalısınız.
4) Hosting, vds, vps, mail server vb. bütün sunucu hizmetlerinde kendimi geliştirmek için nereden başlamalıyım veya yol haritam nasıl olmalı?
Cevap: 4.Sorunuzda bunları yapabilmek için temel düzeyde Sunucu kurulumu, server optimizasyonu, sunucu güvenliği gibi konulara hakim olmalısınız veya alanında uzman kişiler ile çalışmalısınız.
Genel olarak özetlemek gerekirse yukarıda kabataslak olsada genel anlamda bilgi vermeye çalıştım, yukarıda ki söylenen ve yazılanların haricinde bir çok şey mevcuttur. Gerekli faaliyet lisans ve belgeleriniz hazır olması gerekiyor. 20 Müşteriye hizmet vermek istiyorum diye belirtmişsiniz bu konuda küçük düşünmemelisiniz. 20 müşteri bu saydığım giderleri karşılamayacaktır.
Kurumsal olarak eski bir bilişim firması sahibi olarak genel olarak bilgilerimi aktarmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir.