2007 de limited şirket kurdum. 2018 de şirketi danışmanlıktan kimyaya dönüştürdük. emekli olacağımda daha önce varlığını hiç bilmediğimiz bir vergi çıkardı SGK. Emekli olabilmem için 33.000 lira daha ödedik. pek bu bağkur borcu nereden çıktı? neden daha önce SKG prim öderken karşımıza çıkmadı? Çünkü afedersiniz mabatlarından yeni bir vergi uydurmuşlar. yok efendim danışmanlığın risk primi azmış, kimyanın çokmuş. bu nedenle arada oluşan farkı tahsil ediyorlarmış. Bence çok tehlikeli bir durum. "artık emekli oluyor, son anda ne koparırsam kardır" vergisi.

Bu sene yaşadığımız diğer bir sorun da e-fatura. Daha önce yıllık ciro 3 milyon iken efaturaya geçiş zorunluluğu vardı ve e-arşivde güzel güzel gidiyorduk. Bu limiti yıllık 300 bin lira ciroya indirdiler. Yıllık 300 bin lira bir şirketin batması demek. ayda 25 bin liraya hangi şirket ayakta kalabilir? bir de bu geçiş için 9 bin lira kadar ödedik. sistemde değişen bir şey yok, durup dururken harcadığımız para. e-fatura olduğu için muhasebeci ücreti de arttı.

Tüm yıl vergilerle soyup soğana çevirdikleri yetmiyormuş gibi yıl bittikten iki üç ay sonra önceki yılın karının %15 ini bir daha istiyorlar.
masraf gösterme olanağımız çok kısıtlı. her sektöre göre geçerli faturalar belli. market faturasına bir tane sigara yanlışlıkla girse o fiş iptal. öğlen kemeraltında yiyoruz. hadi bakalım söyle yoğun esnafa da sana fatura kessin. çoğu faturasız çalışıyor zaten. yemek giderlerinin faturasını alamıyorsun. eskiden benzinlerin fişini aynen kullanırdık, artık onda da kesinti yapıyorlar. büyük harcamalar "eskimeye" giriyor, KDV sini kullanamıyorsun. KDV sini en rahat kullanabildiğimiz şey hizmet faturaları. Hizmetleri de genellikle buradan alıyoruz ve haliyle fatura yok. Fatura kestiğini söyleyen de kesmiyor burada (SEO eğitimi almıştım, baya da para ödemiştim, r10 daki tek faturalı yer yazıyordu ilanda, ama fatura yine yok tabii). Özetle, masraf göstermek sıkıntılı. Eskiden muhasebecilerde şirketlerin fatura koçanları olurdu. Ellerindeki şirketlerle faturaları ayarlarlardı. e-arşiv ve e-fatura bunların da önüne geçti.

Kademeli vergilendirme yok, büyük de küçük de aynı oranlarda vergi ödüyor. Küçük veya yeni kurulmuş işletmelere 5 yıllık vergi desteği tarzı bir teşvik yok. Bir de tüm vergilerimi zamanında ödedim. sonra hakaret gibi aflar çıktı. Vergisini ödeyene "enayi" gibi davranan bir sistem.

Fabrikalar benim tek başıma ödediğim vergiyi ödememiştir.2007 den bugüne devlete ödediğim paralardan dolayı plaket bekliyorum.