Merhaba hocalarım,
Trendyol ile ilgili bir şey sormak istiyorum, ancak nasıl anlatacağımı bilemiyorum; oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Neyse, baştan başlayayım.
Tedarikçiden 19,2 TLye aldığım bir ürünü Trendyolda satışa koymak istiyorum. Hesaplarıma göre, 0-124,99 TL arası siparişlerde 30 TL kargo ücreti benden çıkıyor. Diyelim ki bu ürünün piyasa fiyatı 40 TL ama ben 50 TLden satmaya karar verdim.
Şimdi:
- 50 TLden 30 TL kargo ücretini çıkarınca elimde 20 TL kalıyor.
- 20 TLden ürün maliyetini (19,2 TL) çıkarınca 0,80 TL kalıyor.
- Trendyol, 50 TL üzerinden %8,25 komisyon + 6,99 TL hizmet bedeli alıyor (yuvarlayarak 7 TL diyelim).
- Bir de 10 TL KDV ödendiğini düşünürsek bu durumda tamamen eksiye düşmüş oluyorum.
Bu durumu çözmek için ürünü 4lü veya 5li paketler halinde satmayı da denedim, ancak her durumda zarar ediyorum. Trendyolda üretici olmayan satıcıların bu komisyon oranlarıyla nasıl kazanç sağladığını anlamış değilim. Gerçekten de bu iş, Trendyolun hamallığını yapmak gibi bir şey mi oluyor? Konuyla ilgili beni aydınlatabilir misiniz?
Trendyolun zarar olduğu yönleride olabilir, kar olarak göründüğü yönleride olabilir, siz trendyol kargosuyla çalışıyorsunuzdur, başkasının x kargosuyla anlaşması vardır, sizin yarı fiyatınıza kargo çıkartır.
İsim vermiyim bir firmanın ürünlerini satıyordum, eğer firma üzerinden kargo çıkartırsam ( bana gelmeden ürün, bir nevi dropshopping ) kargo maliyeti bana yansıyan 5 lira.
Tabi sadece kargoyla maliyet düşmez, ürünün maliyeti veya diğer maliyet kalemleride önemli, diğer satıcılar bir şekilde kar ediyordur emin olun, yoksa sirkülasyonu nasıl döndürecek?