Buradan yazayım bu konuda cevap arayanlara da yanıt olsun. Hali hazırda yürüttüğünüz bir vergi levhalı işiniz var. Bu işin muhasebesini tutan bir malı müşavir olmalı. Eğer var ise o sizi daha net yönlendirir.
Çünkü işletmenizin faaliyet koduna göre fatura kesersiniz ve e ticaret için ekstra nace kodu eklenmeli vergi levhasına.
Kağıt fatura kullanılıyorsa da aynı, e arşiv kullanılıyorsa da aynı işlem geçerli.
Sizin temel probleminiz muhasebe sistemlerinden haberdar olmamanız.
Bunu geçiyorum, eğer ki mali müşavir ile çalışıyorsanız doğrudan yönlendirecektir.
Etsy tarafında açtığınız hesabı bireysel olarak açabilirsiniz. Oraya bireysel olarak açıp da vergi no girdiğinizde sadece ödediğiniz VAT için işlem yapılır. Aldığınız ödemelere bir artı yada eksisi yok.
Ödemeler için bizim ülkemizde mükellefsiniz ve burada gelirinizi belgelemek zorundasınız.
Bunu da 2 şekilde yapabilirsiniz.
Şahıs şirketi dahil herhangi bir işletme iseniz çalıştığınız mali müşaviri arayıp yurt dışı dijital ürün satıyorum ne yapılmalı diye sorup destek alacaksınız.
Yada
Önce vergi dairesine gidecek, orada esnaf muafiyet belgesi almak istiyorum, yurt dışına dijital ürünler satıyorum diyeceksiniz. Onlar size evrak hazırlayacak o evraklarla bankaya gidip ( iş bankası şuan konuya en hakim banka ) hesap açtıracaksınız. O ibanı da etsyde ödeme alacağınız bilgiler bölümüne ekleyeceksiniz.
O ibana gelen her paradan otomatik %15 kesilecek. Herhangi bir fatıra işlemi yapmayacaksınız.
Dikkatli olmanız gereken konu şu, esnaf muafiyet belgesi alırsanız otomatik olarak Bağ-Kur başlatırlar. Sigortalı bir işte çalışıyorsanız sorun yok, çalışmıyorsanız ekstra size yük olur bağkur.
Elinizdeki vergi levhalı işiniz hakkında yeteri kadar bilgi yok, o yüzden yönlendirme yapamıyorum.
Fakat vergi levhanız varsa muhakkak bir mali müşavir ile çalışıyor olmalısınız, en net bilgiyi oradan alırsınız.
Ek olarak - ad soyad - TC bölümüne 11 tane (2) - yurt dışı - şeklinde fatıralandırma yapılır. Bilgi olup olmaması önemli değil. Faturaya gerektiği kadar bilgi mevcut.
esnaf muafiyet ve bağkur konusunda yanlış biliyor olabilir misiniz hocam? Daha önce bu belgeyi aldık yaklaşık 1.5 sene oldu süresi biteli ve bitmeden önce vs bağkur başlatılmadı. Yeni çıkan bir yasa vs mi oldu bununla ilgili?