Son zamanlarda arttığını düşünüyorum, sanırım psikolojik olarak toplumsal bir çöküşün içindeyiz.

Neredeyse her hafta benzer bir vaka yaşıyoruz. Bazen saatlerce telefonda konuşup ödeme bilgilerini isteyip bir daha ortaya çıkmayanda oluyor, bazen wp üzerinden saatlerce her detayı ince ince işleyerek ilerlenen bir görüşme bıçak gibi kesilebiliyor.

Ben genellikle işin kaba hatlarını öğrenip tahmini bir teklif yapıyorum bütçeniz aralığında değilse hiç detaylandırmayalım diye kibar bir şekilde iletiyorum. Müşteri çok olumlu bakmadıysa konuşmayı ben devam ettirmiyorum farklı teklifler almasını sonra görüşmemizin daha sağlıklı olacağını söylüyorum. Buna rağmen o konuşmayı sonuna kadar devam ettiren ve iş saatimizi verdiğimiz müşterinin sırra kadem basması çok nahoş bir durum.

Verdiğimiz teklif yüksek gelmiş olabilir, projeden vazgeçilmiş olabilir, farklı bir kişi ile anlaşılmış olabilir, bizimle çalışmak istemeyedebilir. Sebeb her ne olursa olsun, biz projeden vazgeçtik, farklı biriyle anlaştık, rakam bütçemizi çok aştı veya ödeme kolaylığı sağlarsanız görüşmeye devam edelim gibi bizide mağdur etmeyecek ufacık bir dönüş yapabilseler keşke.

Sanırım insanların psikolojik sorunları olabileceğini peşinen kabul ederek bu görüşmeleri yapmak bizimde akıl sağlığımız için önemli. Yoksa kafamızda sebeb arayarak kendimizi yıpratıyoruz.