2021-2022 Rusya-Ukrayna savaşı öncesi dolar 7 tl iken bir lahmacun 7 tl idi.
Yani 1 lahmacun 1 dolar, tl ile 7 tl şeklindeydi.
O dönem kriptodan güzel paralar kazanıyordum.
Lahmacunu da seven biri olarak, 1 dolara lahmacun alıyorum gibisinden düşünürdüm.
Aradan 3 sene fillan geçti, lahmacun oldu 110 tl. (benim aldığım yer, tuzla da)
Dolar ise 35 tl. Yani 1 lahmacun 3 dolar olmuş.
Hadi Türk lirasını anlıyoruz, enflasyona uğruyorda, dolar ABD de bile yıllık %5 enflasyona uğramazken ülkemizde nasıl yüzde 300 enflasyona uğradı.
Gurbetçiler de eminim bu durumdan rahatsızdır
Geçenlerde buna benzer bi konu görmüştüm X'te denilene göre biri zam yapıyor diğeri ise bunu görüp zam yapıyor.Zam yapmayanıda tekelleşmeden şikayet etmekle tehdit ediyorlar gibi bir iddia görmüştüm daha geçen X'te hatta büyük ihtimalde böyle oluyor çünkü bu artışın mevcut bir açıklaması yok ve bunu çoğu firma yapıyor artık nerdeyse çoğu firma müşteriyi değil parayı önemsiyor.Gelin görün ki yurt dışından aldığınız ürünlerdede yakın zamanda aynı fyatın daha ucuzuna denk geldiğini görüyoruz.Bir diğer neden ise çok yüksek vergiler.Vergiler son birkaç senede olağandışı düzeyde arttı.Bu vergiler hem müşterinin hemde satıcının hayatını olumsuz etkiler çünkü bir vergi diğer şeylerinde fiyatını arttırabilir.Misal benzin yıllardır ülkemizde aynı fiyattan satılırken her seferinde zamlanıyor.Buda bir vergi aslında içtiğiniz suya kadar çoğu şeye hergün vergi geliyor.Bunlarda aşırı vergi olduğu için herşeyi etkliyor.Benzinden örnek vermiştik.Şimdi bir satıcı olduğunuzu düşünün ürünün malzemesinin fiyatıda benzinden dolayı artıcak haliyle lahmacununda fiyatı artıcak.Tabi ki benim dediğim sebeplerden daha fazlası vardır ama dile getirilmemiş olabilir.Umarım bunu X'te falan popüler hale getirebiliriz.Çünkü buna ülke olarak ihtiyacımız var.Malum ülkenin adaleti X'ten sağlanıyor.