vido adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
sosyoloji ve antropoloji sevdiğim ve ilgi duyduğum konular arasında. her seferinde sundukları düşünceler ve yaklaşımlar bana farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

daha az geliri olan bireyler, toplumda kendilerini ifade etmenin ya da "değerli" hissetmenin yollarını arar. akıllı telefonlar ve otomobiller ülkemizde bir statü sembolü haline gelmiştir.

daha yüksek gelir seviyesindeki bireyler ise statülerini kanıtlama ihtiyacı duymaz. maddi refah, onları statü sembollerine olan bağımlılıktan kurtarır. bunun yerine işlevsellik, tasarruf ya da yatırım gibi uzun vadeli değerlere odaklanırlar.

düşük gelirli bireyler, günlük yaşamın diğer alanlarında harcamalarını kısabilir. ancak teknoloji gibi "görünür" alanlara daha fazla bütçe ayırmayı tercih ederler. telefon özellikle apple eko sistemi sosyal hayata katılmanın bir bileti gibi algılanır.

yüksek gelir grubundakiler, büyük yatırımları (ev, araç, işletme gibi) ve tasarruf planlarını önceliklendirir. pahalı bir telefonu gereksiz bir lüks olarak görüp harcamalarını daha rasyonel şekilde yönetirler.

kendi yaşam standartlarından hoşnut olmayan bireyler, pahalı bir telefon alarak kendilerini ödüllendirme ya da daha iyi hissetme arayışına girebilir. bu davranış, "ödül yanlılığı" ve "hedonik adaptasyon" kavramlarıyla açıklanabilir.

maddi refahı yaşamın anlamı ya da mutluluğun kaynağı olarak görmeyen bireyler ise bu tür ödüllere daha az ihtiyaç duyar. markalarda bunun farkınlarda, her sene model piyasaya çıkartarak destekliyorlar.

bu durum, kapitalist toplumdaki gelir eşitsizliğinin, bireylerin kendini ifade etme yollarını ve tüketim alışkanlıklarını nasıl şekillendirdiğine dair önemli ipuçları sunar.

sosyoloji ve antropoloji alanlarında, özellikle tüketim toplumu ve bireylerin tüketim alışkanlıkları üzerine derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için aşağıdaki kitapları öneririm:
Tüketim Toplumu, Toplumun McDonaldlaştırılması, Küçük Yerler Büyük Meseleler

iyi forumlar.
çok teşekkür ederim hocam ellerine sağlık