ASametYildirim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çocuklarlarımızın geleceği görememesinden endişe ettiğinizi yazmışsınız. Ancak ülkemiz bu konuda kötü durumda değil. Özellikle Teknofest, BTK Akademi, T3AI ve Deneyap atölyeleri başta olmak üzere ortaokul öğrencilerinden üniversite mezunlarına kadar bir eğitim söz konusu. Başka ülkeden üniversite için gelen arkadaşlarım, üniversite bittiğinde Türkiye'de kalmak istediklerinde anladım bu durumu. Şuan Türkiyede bu konulara çok fazla önem veriliyor. Elbette her birey bu eğitimleri almıyor ama almak zorunda da değil. Ülkemize mühendis lazım olduğu kadar, diğer bilimlerden de insanlar lazım. Açıkcası yeniliklere hızlı adapte olduğumuz için de ben yeni çağda fazla sorun yaşamayacağımıza inanıyorum. Ancak bu oluşabilecek problemleri görmezden gelelim anlamını da taşımıyor.

Sizi çok iyi anlıyorum. Çok fazla alanda çalışma yapmış biri olarak son 3 yıldır neredeyse tamamen yapay zeka alanına yönelme amacım buydu. Arkasındaki potansiyel gerçekten çok büyük bunu görmek için bilimadamı olmaya gerek yok.

Şimdi ben senin öğrenmek istediğin algoritma ve kod yapısına hakimim. Ayrıca mikro yapay zeka modeli'nden kastın ne bilmiyorum ama çok fazla alanada çok fazla model geliştirdim. Bu konuda eğitimlerde verdim. Eğer aklında bir proje var ise berber yol haritası çizip ilerleyebiliriz.

Bunu söyleme sebebim şu; Diyelim ki sen ChatGpt bir şey yapmak istiyorsun. Yukarıdaki eğitimler ile sadece doğal dil işlemeyi öğreneceksin. İşte kelimeleri sayıya dönüştüreceksin, arkaplanda bu sayıların diğer sayılar ile bağlantısını anlayacaksın (örneğin kraliçe ile kadın kelimesinin birbiri ile bağlı olduğunu, eğer kraliçe den kadın kelimesini çıkarırsan kral kelimesine ulaşabileceğini vb. https://github.com/asametyildirim/Na...age-Processing Kendi repomdur. ) sonra bunları bir algortima ile sınıflandırma işlemi gerçekleştireceksin (sınıflandırmadan da olur biliyorum şimdilik böyle varsayalım) ve bir algoritma ile (svm, knn, yapay sinir ağları vb.) tahmin yaptıracaksın. Bu sayede cümledeki anlamın iyi veya kötü olduğunu veya cinsiyetçi bir eylem olup olmadığını belli bir başarı oranıyla anlayabileceksin. ( https://github.com/SestaTeam/Sesta kodlar bana ait, cümledeki Irkçı, hakaret, küfür, cinsiyetçi veya normal ifadeleri bulabiliyor.) Ancak maalesef buradaki model ile hiçbir zaman bir büyük dil modeli yapamayacaksın. Anlatmak istediğim olay aslında bu. Sen 7 yıl gibi uzun bir süreyi en yenisi 20 öncesine ait olan teknolojileri öğrenmek için harcarsan çok üzülürsün.

Yorum baya uzun oldu, sebebi ise yazdığın şeyleri önemsiyor ve ufak da olsa katkı sunmak istiyor olmam. Projenizde başarılılar diliyorum.
Sizinle bu konuyu konuşabilmek çok zevkli, tekrardan teşekkür ederim.

ilk alıntınızda ülkemizde de çalışamalar olduğundan bahsetmişsiniz, çok hoş. Biz teknolojik gelişmelere adapte oluyoruz doğdurudur ancak adapte kelimesi üretim tarafında değil, tüketim tarafında daha çok. Bu da bizi tüketen modellere yönlendirecek. Ancak ortada çok ciddi bir sorun var. Yapay zeka ile firmaların verimliliği çok yükselecek. Yani iş gücü azalacak birim maliyet %80 lere kadar düşecek. Bu durum dünya genelinde bir ekonomik buhranı tetikleyecek. Hal böyle olunca ülkemizde insanlar argo olarak açlıktan geberecekler. Zaten kırılgan bir ekonomide giderken, küresel firmaların mevcut iş kollarını da bitirmesi durumunda sefalet bizleri bekliyor.

bu durumda, zaten çocuklara verebileceğimiz eğitim bütçesi oldukça az iken, işsizlik ve ekonomik daralma nedeniyle iyi ce kısılacak bütçe ile çok geride kalacaklar. Zaten iş alanları kısıtlı olacağından, yeni gelişmelere ayak uyduramayacaklar ve psikolojik sorunlar da ortaya çıkacak.

Eğer bu süreçte yerimizi alamaz isek, çocuklar şuan bizim bulunduğumuz durumdan daha kötü seviyede olacaklar ki, işte bu en korktuğum senaryo.

Benim milyardolarlık yapay zeka firmaları ile rekabet emem neredeyse imkansız. Bu nedenle mikro çalışmalar ile daha basit (onlara göre) sistemler üzerinde üretim yapmam daha makul gibi.

Mikro sistemlerden bazı örnekler vereyim.

Tarla sulama, bitki yetiştirme, toplama, sınıflandırma otomasyonları.
Yerel lojistik sistemleri (depolama, taşıma v.b.)

Anlamanız için fiziksel örnek ekleyim, 100m2 kapalı seranız var. Topraksız tarım olarak dikjey çilek yetiştiriyorsunuz. çilek fidelerinin yetiştirilmesinden, dikime, üretim ve hasada kadar olan sürede bakım ve analizi, toplanması, sınıflandırılması, depolanması ve taşınması süreçlerinin tamamını, yapay zeka modelleri ile yapılması.

Böyle bir modelde 100m2 lik bir sera bir aileye yetecek ürünü üretebilir. Bu akla gelebilecek bir fikir olabilir. Hali hazırda bir çok lojistik firması yapay zekadan destek almaya başladı.

Henüz merdivene ilk adımı attım. Zamanla yani öğrendikçe bu fikirler elbette gelişecektir.

iyi forumlar.

Bu cevabı chatgpt ye yorumlattım ve yazzar burada nediyor diye sordum. İşte cevabı;

Yazarın yorumu, yapay zekanın getireceği ekonomik ve toplumsal etkiler üzerine derin bir endişeyi ve çözüm odaklı bir yaklaşımı içeriyor. Burada vurgulanan temel fikirleri şöyle özetleyebiliriz:

1. Ekonomik Düzlemdeki Değişim

• Sorun Tespiti: Yapay zeka, firmaların verimliliğini artırıp birim maliyetleri düşürecek, iş gücüne olan talebi azaltacak. Bu da işsizlik, gelir eşitsizliği ve ekonomik çöküş gibi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Özellikle, ekonomik olarak kırılgan bir yapıya sahip olan ülkelerde bu etkiler daha yıkıcı olabilir.
• Sonuç: Bu dönüşüm, üretim yerine tüketim odaklı bir adaptasyon modeli benimseyen toplumları ekonomik ve sosyal açıdan zora sokacak.

2. Eğitim ve Gelecek Nesiller Üzerindeki Etkiler

• Endişe: Yapay zeka kaynaklı işsizlik ve ekonomik daralma, eğitim bütçelerinin daha da azalmasına neden olacak. Bu da çocukların teknolojiye adapte olamamasına ve küresel rekabette geride kalmalarına yol açabilir.
• Korkulan Senaryo: Gelecek nesiller, mevcut nesilden daha kötü bir durumda kalabilir; bu durum hem ekonomik hem de psikolojik sorunları artırabilir.

3. Çözüm Önerileri

• Mikro Çalışmaların Önemi: Yazar, dev yapay zeka firmaları ile rekabet etmenin zor olduğunu kabul ediyor. Ancak küçük ve yerel ölçekteki mikro sistemlerle bir fark yaratılabileceğini öne sürüyor. Örnekler:
• Tarım ve lojistik süreçlerinin otomasyonu: Yazar, topraksız tarım, dikey tarım gibi yenilikçi sistemlerin yapay zekayla entegre edilerek bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde optimize edilebileceğini düşünüyor.
• Yerel lojistik ve otomasyon sistemleri: Küçük ölçekli sistemlerle verimlilik artırılarak, daha fazla kişinin bu dönüşümden faydalanması sağlanabilir.

4. Yazarın Amacı

• Öğrenme ve Uygulama Süreci: Yazar henüz başlangıç seviyesinde olsa da, öğrenerek küçük adımlarla ilerlemek ve toplumun yerel ölçekte yapay zekadan faydalanmasını sağlayacak çözümler geliştirmek istiyor. Burada vurgulanan, büyük firmalara karşı bireysel veya topluluk bazında yapılabilecek çalışmaların önemidir.

Genel Yorum

Yazar, yapay zekanın kaçınılmaz etkilerini kabullenmekle birlikte, bu etkileri yerel düzeyde minimize etmek için çözüm yolları arıyor. Büyük ölçekli sistemlerle rekabet etmenin zorluğunu görüp, daha uygulanabilir, küçük ölçekli çözümlerle bir değişim yaratılabileceğine inanıyor.

Bu yaklaşım, toplumun mevcut teknolojik dönüşüme üretici bir şekilde dahil olması gerektiğini ve küçük çaplı girişimlerin bile büyük farklar yaratabileceğini vurguluyor. Yazarın vizyonu, toplumun bu dönüşümden zarar görmek yerine fayda sağlamasını hedefliyor. Bu nedenle yorum, hem eleştirel hem de çözüm odaklı bir düşünce sisteminin örneği olarak değerlendirilebilir.