3 yıldır kedilerim ve 2 senedir de köpeklerim için ProPlan kullanıyordum bende. Bu sene başında (yenilenen paketler ile birlikte) ProPlan ile beslenen bazı canların sağlık problemleri yaşayıp hayatlarını kaybettiklerini okumuş ve endişeye kapılmıştım. Bugüne kadar da kullanmaya devam ettim. Fakat, en son aldığımız köpek mamasının kurtlu olduğunu farkettik ve ne satıcı ne de markanın kendisi ürünün arkasında durmadı.Ayrıca son 3-4 aydır neredeyse zarla zorla tüketiyorlardı.Şu an Brit'e geçtim ve keyifle tüketiyorlar.
Ayrıca bütçe sağlamsa, Acana ve Orijen çok daha iyi bir seçim.
Multi-vitaminli ProPlan mamasını da şöyle bırakayım:
Geçen yıl ve bu yıl 3 kedimi kaybettim ve Proplan'dan ben de şüphelendim ağır enfeksiyon, ateş, birinde sarılık ve iç hastalıkları problemleri oluştu, nolduğunu anlamadan.... Veterinerlere ısrarla söyledim mamadan şüphelenmeye başladım diye (birkaç vet değiştirdim çözüm bulamayınca), oralı olmadılar. Şimdi bu yorumu da görünce haklı olduğumu anlamış oldum.
Royal Canin bir de bu yıl ara ara bir tık daha uygunu cat chow kullanmaya başladım, son gittiğim vetin kedilerine onu kullandığını görünce, proplan kadar çok sevmediler ama yediler diyeyim.
Bir de bu Çin Tuzu- Monosodyum Glutamat meselesi var.. Yani kedi ya da köpek yiyor, çok yiyor sevdi diye o mama iyi demek olmuyor ne yazık ki... Nasıl o çok lezzetli soslu dönerlerle kebapların bazılarının içeriğinin aslında felaket olması gibi...
Sadece mamanın en ucuzuna bakarsanız birkaç yıl içerisinde devasa veteriner masraflarından başınızı kaldıramaz olursunuz, o pahalı mamalar hesaba vurunca ucuz kalır vet masraflarını aylara bölünce... Üstüne sadece para değil mesele kedinin ya da köpeğin çektiği acılar ya da yaşam riski...