Dostum önce avukat arar. Borcunu ödeyecek misin der. Sen ödeyemem dersen avukat senin önce gelirine bakar, Önce bankadaki parana bakar. Eğer bankada paran varsa e-haciz koyar. eğer sgk girişin ve maaşın varsa 1/4'üne haciz koyar. Maaşın tamamına haciz işlemi yapamaz. Eğer bir maaşın yoksa, adına kayıtlı otomobil, motor vb bakar. Sonra taşınmaza bakar. Bankada paran varsa e-haciz koyar. Eğer hiç bir şeyin yoksa hiç bir şey yapamaz ve seninle anlaşmaya çalışır. Genelde borcu takside böler.
Belirli süre geçtikten sonra senin alacakların tahsil edilemeyenler bölümüne düşer ve varlık yönetim şirketlerine satılır. Sonra varlık yönetim şirketleri seni arar ve pazarlık eder. Net borcun diyelim ki 20.000 TL. Faizle bu borç örneğin 30.000 TL olsun. Varlık yönetim şirketi 20.000 TL ver kurtul der. Alamayacağını anlayınca pazarlığa oturur.
En son hiç birşey alamayacağını anlarsa direkt haciz işlemi koyar. Haciz işlemini e-devlet üzerinden görürsün. Bu süreçte bankaya para yatırmamaya, üzerine bir şey almamaya çalış :-)))
Yukarıda yazdıklarım bir öngörü ya da yorumlama değildir. Bizzat yaşanmış olaydır..