Öncelikle Almanya'da yaşayan ve 3 sene önce buraya taşınmış biri olarak tavsiyem eğer gelip burada kalmak gibi bir hayalin varsa direkt olarak türkiye de b1 seviyesine gel ve ausbildung programına orda başvur. hemşirelik ve mekatronik gibi bölümlerde ihtiyaç çok olduğu için kabul olma şansın %100 (30 yaş altındaysan). Neden Türkiye'de dil öğrenmeni tavsiye edecek olmama gelirsekte burada direkt birinci derece güvendiğin biri yoksa derdin çok olacaktır. biz evli ve çalışan çift olmamıza rağmen başvurduğumuz 70. evi falan tutabildik. Bir eve 100 başvuru geliyor kalacak yer şehire göre aylık 500 euro civarına kadar çıkabilir (tek odalı ev ya da paylaşımlı daireler için ortalama sıcak kira) 2 iş bulmak çok zor olacaktır. Bunu çok üzülerek ve özür dileyerek söylüyorum ki Türklere (Türkiyeden buraya gelen tüm etnik gruplar dahil) güven olmaz. Hep duyduğum hikayeler vardı çalıştırıp paranı vermiyorlar kullanıyorlar vs bunlar doğru kendimde yaşadım. 3. olarak sosyal hayat zayıf olduğu için dilinde yoksa depresyon süreci yaşayacaksın gerçekten hayal edilenden daha sıkıcı belki berlin falan istisnadır ben büyük şehirde yaşayan biri olarak söylüyorum. Ama eğer maddi durumun buna uygunsa ve aylık ortlama 1000 euro bazen sürpriz masraflarla daha fazla olabilir karşılayabilirim ve türkiye de uğraşmak istemiyorum bir an önce gelmek istiyorum diyorsan gel.
Hocam bir miktar param var. 20 bin dolara falan çıkarmaya çalışacağım. B1 dil öğrenip gelmek daha mı mantıklı diyorsunuz? Ben zaten lise otomotiv mekatronik mezunuyum. Belki o da işe yarar. Benim düşüncem gelip 1 sene dil öğrenip ondan sonra kalmaya çalışmak olacaktı. Sence böyle 1 sene için gelsem ne kadar bir para gerekli olur? 20 saat haftada çalışma imkanıda oluyormuş.