Arkadaşlar, WhatsApp'tan birine fotoğraf atacağım ama olayı şöyle anlatayım ben telefonda ses açma kapama veyahut herhangi bir yöntemle WhatsApp'ta kişiye girmeden otomatik olarak onu masamın fotoğrafını çekip ona yollamak istiyorum bunu nasıl yapabilirim? Farklı önerilere açığım.
iPhone
Bu tür bir otomasyonun iPhoneda varsayılan olarak gerçekleştirilmesi mümkün değildir çünkü Appleın iOS işletim sistemi güvenlik ve gizlilik açısından uygulamalara belirli kısıtlamalar koyar. iOS'te uygulamalar, ekran kilitliyken veya arka planda çalışırken fotoğraf çekme veya başka bir uygulamaya içerik gönderme işlemlerine erişim sağlayamaz. Ayrıca, bu tür otomatik işlemler Appleın güvenlik politikalarına da aykırıdır.
Alternatif olarak, daha güvenli bir otomasyon istiyorsanız,
Kısayollar (Shortcuts) uygulamasını kullanarak kısmen benzer bir işlem yapabilirsiniz. Ancak bu, yine manuel bir tetiklemeye ihtiyaç duyar. Örneğin:
- Fotoğraf çekme ve gönderme kısayolu oluşturma:
- Kısayollar uygulamasını açın.
- Yeni Kısayol Oluştur diyerek, Fotoğraf Çek ve Whatsapp'ta Gönder gibi işlemleri birleştirebilirsiniz.
- Sesle aktivasyon:
- Siri komutları ile bu kısayolu sesle başlatabilir ve fotoğraf çekip belirli bir kişiye göndermeyi sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlem için ekranın kilitli olmaması ve sesli komut ile tetiklenmesi gerekir.
Ne yazık ki, Appleın mevcut güvenlik ve gizlilik kısıtlamaları nedeniyle tam olarak istediğiniz gibi otomatik bir çözüm sağlanamamaktadır.
=====
Android
Android'de bu tür bir otomasyon işlemi iPhonea göre daha esnek olduğu için belirli üçüncü parti uygulamalar ve izinlerle bu işlevi sağlayabilirsiniz. Aşağıda, Android cihazlarda otomatik fotoğraf çekme ve WhatsApp'tan belirli bir kişiye gönderme sürecini adım adım anlatacağım. Gerekli Uygulamaları Yükleyin- Tasker: Android'in güçlü bir otomasyon uygulamasıdır ve farklı eylemleri belirli tetikleyicilere bağlı olarak gerçekleştirebilir.
- AutoInput: Tasker için bir eklenti olup, bazı fiziksel tuşlar ve sistem arayüzü üzerindeki işlemler için daha fazla kontrol sağlar.
- AutoNotification: Bildirim tabanlı otomasyon işlemlerini kolaylaştırmak için kullanılabilir.
- AutoTools veya AutoImage (isteğe bağlı): Fotoğraf çekmek için kullanılan diğer Tasker eklentileridir.
Gerekli İzinleri Verin- Tasker, kamera, depolama, bildirim erişimi ve diğer gerekli izinleri vermeniz için sizden onay isteyecektir. Bu izinleri vererek uygulamanın çalışmasına izin vermelisiniz.
Taskerda Profil Oluşturun- Tasker'ı açın ve yeni bir profil oluşturun. Profil, belirli bir koşulu veya tetikleyiciyi tanımlar. Bu durumda, ses tuşlarına basıldığında fotoğraf çekilmesini istiyoruz.
- Profil Tetikleyicisi: "Volume Button" (ses tuşu) tetikleyicisini seçin.
- Settings > Profile > Event > Hardware > Button Press olarak gidebilir ve burada ses açma veya kapama tuşuna basıldığında bu işlemi başlatacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Görev (Task) Oluşturun- Tasker profilinizde bu tetikleyiciye bağlı olarak yeni bir görev (task) oluşturun. Bu görev, belirli bir işlevi yerine getirecek adımlar kümesidir.
- Görev içerisinde:
- Fotoğraf Çekme:
- "Camera" veya "AutoTools" eklentisini kullanarak fotoğraf çekme adımı ekleyin.
- Fotoğrafın kaydedileceği konumu belirleyin.
- WhatsApp'ta Gönderme:
- Çekilen fotoğrafı belirli bir kişiye göndermek için "Send Intent" adımını kullanabilirsiniz.
- Send Intent ile bir mesaj veya medya dosyasını WhatsAppta belirttiğiniz kişiye gönderebilirsiniz.
- WhatsApp'ta belirli bir kişiye gönderme işlevi için kişinin WhatsApp URI'sini (örneğin whatsapp://send?phone=+905xxxxxxxxx) belirtin.
Güvenlik ve İzinler- Android güvenlik özellikleri nedeniyle, WhatsAppa fotoğraf göndermek için Taskerın gerekli tüm izinlere sahip olduğundan emin olun.
- Android 11 ve sonrası sürümlerde arka planda bu tür işlemler için ekstra izinlere veya manuel müdahaleye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Test Etme- Profili ve görevi tamamladıktan sonra, ses tuşuna basarak işlemi test edin. Ses tuşuna bastığınızda telefon fotoğraf çekecek ve belirtilen WhatsApp kullanıcısına bu fotoğrafı otomatik olarak göndermelidir.
Bu tür bir otomasyon işlemi, her cihazda aynı şekilde çalışmayabilir ve bazı Android sürümleri için özelleştirme gerekebilir. Tasker ve diğer eklentilerle ilgili yardım dökümanlarını incelemek veya destek topluluklarına göz atmak da faydalı olabilir.