Dostlar Selam
İçerik konusu sağlık ile alakalı, hikayem de bir tık uzun, çok konuştugum gibi çok da yazıyorum kusura bakmayın, sıkılacakları şimdiden uyarayım
Bundan 6 ay önce r10 üzerindeki ilanımızdan ulaşan bir müşteriye, başlayacağı diyet ile ilgili Excel formatı hazırladım. Daha sonra kendisine bir kaç Excel işi daha yaptık. Excel talepleri açıkcası çok keyifliydi ve excel bilgisi olarak beni de geliştirecek nitelikteydi.
Ancak ne parası, ne kişisel gelişimi, bu işin bana en büyük katkısı sağlığım üzerinde oldu. Nasıl mı? Hikayeye başlayalım...
Ben de uzun zamandır fazla kilo ve şeker değerleri ile problem yaşıyordum. Şeker hastası değildim ama doktorlar ciddi potansiyelim olduğunu ve hala kurtarılabilir haldeyken dikkat etmem gerektiğini defaten söyledi ama işte, yemeyi içmeyi seven adam için çok zor, bilenler bilir =) Son 2 sene buna kolestrol de eklendi, yüksek kötü kolestrol ve grade 2 karaciğer yağlanması ile devam etti. Tabi bu tür olumsuzlukların zaman zaman vücudun farklı sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerini ve hayat konforuna düşürdüğü gölgeyi de, benzer sorunları olanlar biliyordur.
Bu süreçte, ara ara doktorlardan yediğim haklı ve samimi fırçalardan sonra dikkat edip bir noktaya gelip sonra malesef elde olan veya olmayan sebeplerden dolayı disiplini bozuyordum ve yine başa dönüyordum.... Taki diyet Excel işine kadar=)
Bu İş Beni Nasıl Değiştirdi?
İşi yaparken, güzel bir dosya ortaya çıkarmak için beslenme ve diyet konusunda da epey arge yaptım; bir yandan da
kendime çok kızdım, "millet ne kadar dikkat ediyor sağlığına, şu işi 3 kuruş için yapıyorsun da kendi sağlığın için yapmıyorsun" diye. Fena gaza geldim ve işi teslim ettikten sonra hemen kendi durumuma odaklandım. Mevcut kan değerlerim ve kilo sorunuma, kendi fizyolojime göre nasıl ilerlemem gerektiğini belirlemek için epey bir güvenilir kaynak taradım, vücudun fizyolojisi, besin değerleri vs. lise biyoloji konularını biraz daha derinlemesine tekrar etmiş oldum ve ihtiyacıma yönelik bir format hazırladım.
Aradan 3 Ay Geçti
Aradan 3 ay geçti ve şuan gelinen noktada, hiç açlık bilmeden, her besinden ihtiyacım kadar sağlıklı oranlarda alıp, makul bir kalori açığı, buna ilaveten yürüyüş ve yüzme desteği ile, 11 kilo verdim. Bunu başarmamdaki en önemli faktör ise, süreci Excelde, takip edilebilir bir matematiğe dökmekti, böyle yapınca disipline girmem ve uymam daha rahat oldu.
3 ayda 11 Kiloyu Nasıl Başardım?
Her yiğidin ayran içişi farklıymış, benim de böyle yapmam gerekiyormuş demek ki. Özellikle ilk ayın sonunda, yaptığım hesap kitapların gerçekleşenle ciddi yakınsaklıkta uyması gazım körükledi =)
Bu süreçte yediğim içtiğim herşein AI desteği ile kalori ve kapsamlı besin dağılımını ( beni ilgilendiren şeker, kolestrol, doymuş yağ gibi değerleri de dahil) kayıt altına aldım. Günlük rutin dışındaki spor aktivitelerini de keza öyle. Teorideki kalori açığım ile reelde verdiğim kilo uyum içerisinde olunca, vücutta da herhangi bir şikayet olmayınca, doğru yolda olduğumu teyit ettim. Geçen hafta yeni kan tahlilleri yaptırdım
ve sonuçlarını Türkiye'deki doktoruma ilettim. Verdiği ilaçları inatla kullanmamıştım çünkü günlük iş ve sosyal hayatımı etkileyecek seviyede halsizlik ve bulantı yapıyordu.
Ve bu değerlere ilaç kullanmaksızın nasıl geldiğime doktor dahi hayret etti, sonra da gönülden tebrik etti. Şuan Nasıl Hissediyorum?
Bomba gibiyim =) Şuan eskiye göre çok daha sağlıklı, fiziken ve ruhen daha dinç hissetsem de, gerçek anlamda sağlıklı kiloma ulaşmak için henüz vermem gereken yaklaşık 10 kilom daha var. Onu da verince, (3-5 ay sonra) tekrar görüşmek üzere
Sonuç
Para bir şekilde kazanılıyor, iş bir şekilde geliştiriliyor. Ancak sağlık, kaybedince geri kazanması gerçekten zor, bazen ise mümkün olmuyor. 2024 yılında kendime yaptığım en büyük yatırım, sağlığımdaki bu iyileşme oldu.
Ve bunu da, aldığım basit bir işin beni enteresan bir şekilde motive etmesi sayesinde yapabildim.
Sağlığınız bol olsun!