Hype Sözlük Hakkında
Merhabalar,
Konunun muhatabı ben değilim ancak Hype Sözlük 2022 Şubat (hatam yoksa) ayına kadar geliştirmiş ve satmış kişi olarak söz hakkım var diye düşünüyorum.
Hype Sözlük tarafımdan 2019'da yayınlandı ve 2022 Şubat ayına kadar yine tarafımdan 60'dan fazla güncelleme aldı. Yeni sahibi, tarafımdan ücretli güncellemeler de yaptırdı sonrasında.
Bu hacklenme durumunu sanıyorum ki yakın bir zamanda yaşamışsınız. Keza, benim ilgilendiğim süreçte kimseden hacklenmeyle ilgili bir dönüş almadım.
Lakin şöyle bir durum var, yeni sahibiyle iletişimimi belli bir oranda hep korudum ve ondan da hiç hacklenmeyle ilgi bir başlıkta bir soru almadım.
Ki sizi de hatırlıyorum sanıyorum, pek çok kere ücretsiz isteklerinizde yardım ettiğimi hatırlıyorum.
Muhatap ben bile değilken, kimsenin avukatlığını yapmak istemem ancak ilk ürün sahibi olarak bazı konularda açıklama yapmak istiyorum.
Öncelikle, kendimi Dünya'daki en iyi WordPress geliştirici olarak görüyorum. Keza, dünya çapı satışını yaptığım Rabbit ürünü bunun kanıtı. 16 senelik sektör geçmişimin 2 senesi de kodlama düzeyindeki güvenlik zafiyetleri üzerineydi.
Buradan hareketle, hacklenmeniz hakkında bazı yorumlar yapmak istiyorum;
Hacklenme kaynağınızın asla Hype Sözlük olduğunu düşünmüyorum. Bir web yazılımda, yazılım kaynaklı hacklenebilir yerler bellidir. Bunlar veritabanına kayıt sağlayan input'lar ve dosya yükleme alanlarıdır.
Şayet, benim bilgim olmadan bu fonksiyonlarda acemice bir düzenleme yapmamışlarsa, Hype Sözlük bu alanlardaki; WordPress'in sağlayabileceği tüm güvenlik mekanizmalarını kullanmakta. Her giren ver itinayla sanitize edilerek kayıt edilir; yüklenen her görsel de PHP düzeyinde tekrar re-proc edilerek silinir ve tekrar yaratılarak kayıt edilir.
Keza, WordPress hacklenmelerinde durum %99 hosting sağlayıcı kaynaklıdır.
Şayet, elinizde kesinlikle Hype Sözlük sebebiyle hacklediğinize dair siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanmış kesin/resmi raporlar yoksa; bu dediğiniz ne yazık ki satışını yapmakta olan
@HYPE;'ın hakkına girmek olur.
Amacım bir tartışma başlatmak değil, ancak yaklaşık 3 sene öncesine kadar bebeğim gibi bakarak sattığım, arkasında durduğum ürün hakkında kişisel yorumlarımı yapmak istedim.
Rabbit Hakkında
Rabbit, 4 senelik bir mühendislik ürünüdür. Tema olarak satılması ya da script olarak satılması diye bir şey yok. Rabbit, tartışmasız WordPress ve PHP'de şimdiye kadar yaratılmış ve rakipsiz en büyük, en hızlı, en güvenli ve en güçlü sosyal medya/topluluk modülür. Modül diyorum, çünkü Rabbit; White Rabbit (tema) ve Rabbit Hole (eklenti) olarak 2 parçadan oluşur.
Bu ürün bir R10 ürünü değil, dünya çapında satışı yapılan bir üründür.
Bu sebeple, lütfen bir şeyleri karıştırmayalım. Rabbit ve Hype Sözlük yan yana konabilecek ürünler değiller.
İyi günler dilerim.