Hocam kendimce monitörlerden iyi anladığını düşünen biri olarak şunları söyleyebilirim;
- 27 Ekran yakın kullanımda sorun çıkarmaz
fakat ben şahsen 27 ekranda 1K'yı asla önermiyorum, ekran büyük piksel sayısı az olunca uzun kullanımda bi süre sonra pikselleri saymaya başlıyorsun ve bu hiç hoş değil

- Oyunla aram yok diyorsun ama kıyasladığın iki monitörlerin biri 60hz diğeri 180hz, arada uçurum fark var... Oyun oynamıyorsan sadece film dizi ve yazılım yapacaksan 180hz teknolojisine ekstra para vermek yerine 60hz ama 2K alabilirsin (fiyatlarını tam bilmiyorum ama demek istediğim şey kullanmayacağın bi teknolojiye bütçe ayırmak yerine işine yarayan bi özelliği yükseltmek)
- IPS panel renk konusunda çok daha zengin, genelde grafik tasarım ile ilgilenenler onu seçiyor, ama günlük kullanımda VA ile çok farkı olduğunu söyleyemem, IPS de VA'dan biraz daha pahalıydı en son ben aldığımda, eğer renk takıntın yoksa yani renklerin %100 doğru ve pasparlak görünmesiyle alakalı bi zorun yoksa IPS teknolojisine de ekstra para vermene gerek yok.
Ben hem oyun hem yazılım hem dizi film izleyen hem de büyük ekran seven biri olarak 27 ekran 2K 144hz VA flat bi monitör kullanıyorum, aşırı memnunum. Bugün bozulsa aynısı satılmıyor ama birebir özellikte alırım.
Sana gelince, oyun oynamadığın için 60hz cepte,
Grafik vs yapmadığın için IPS olması zorunlu değil VA veya TN de olur,
büyük ekran seviyorsan 27 ekran (ama 1Kda piksellerin göründüğünü unutma, bütçen varsa 2K'ya yükselt),
büyük ekran sevmiyosan zaten tartışacak hiç bir şey yok 24 ekran cepte.
curved konusuna gelince, alışması zor ama alıştıktan sonra seversin. ben alışmak istemedim direkt flat aldım. başlarda biraz tuhaf hissettirebilir.
ben o gösterdiğin iki monitörle alakalı bir seçim yapmayacağım, sana tavsiyem onlar yerine bu yazdıklarımı akakçede fitrele, bütçeni de belirt fiyat aralığında, onların arasından bak.
monitör dediğin aleti yeri geliyo 10 yıl kullanıyosun, dikkatli seç.
iyi forumlar.